TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Heije Schaper

De plaquette voor Heije Schaper in Joure herinnnert aan de geboren Jouster Heije Schaper die op 89-jarige leeftijd in 1996 in Den Haag overleed. Schaper heeft bij de marine en de luchtmacht gezeten. Hij was Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten van 1956 tot 1961 en staatssecretaris van Defensie in de kabinetten Cals en Zijlstra met de Koninklijke Luchtmacht in zijn portefeuille.

In 1940 wist hij met een watervliegtuig naar Engeland te ontkomen waar hij in het bekende 320 Squadron van de Marine Luchtvaart Dienst verkennings- en bombardementsvluchten uitvoerde. In oktober 1940 probeerde hij verzetsmensen in Nederland op te halen. Tijdens een gevaarlijke tocht landde Schaper met een watervliegtuig op de Tsjûkemar. Zijn komst was aan de Duitsers verraden. Het vliegtuig werd beschoten maar Schaper en zijn bemanning konden ontkomen. Voor deze missie kreeg Schaper op 15 november 1940 uit handen van Koningin Wilhelmina de Militaire Willems-Orde.

Boven Ameland werd Schaper door de Duitsers uit de lucht geschoten. Hij wilde nog proberen te ontsnappen door weg te zwemmen, maar de Duitsers pikten Schaper op. Hij werd in het beruchte strafkamp Stalag Luft III opgesloten. Daar groef hij mee aan de beroemde ontsnappingstunnel die nog in 'The Great Escape' is verfilmd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)