TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lancaster Monument Schinveld

Aan de Julianastraat in Schinveld staat sinds 14 juni 2015 een monument ter nagedachtenis aan de crash van Lancaster EE167 (AR-N) van 460 Squadron RAAF. Dit toestel stortte in de nacht van 14 op 15 juni 1943 vlakbij deze plek neer.

Op weg vanuit het Engelse RAF Binbrook om Oberhausen in het Duitse Ruhrgebied te bombarderen, werd de Lancaster bommenwerper EE 167/AR-N van het Australische RAAF-squadron 460 boven Sittard aangeschoten door een Duitse nachtjager waarna de bommenwerper in de Schinveldse bossen neerstortte. Vijf Australische bemanningsleden kwamen daarbij om, twee andere bemanningsleden raakten zwaar gewond en werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt.
De vijf gesneuvelde AustraliŽrs liggen begraven in Nijmegen op het Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos.

De Brit Booth en de Canadees Matheson overleefden in gevangenschap de oorlog. Booth is na een van de 'Lange Marsen' vanuit Heydekrug (Stalag Luft 6) in Fallingbostel (POW camp 357) bevrijd in april 1945. Matheson was dermate gewond dat hij via het Rode Kruis is geruild en voor het einde van de oorlog al thuis was. Booth stierf in 1996 in Huddersfield, Engeland. Matheson stierf in 2002 in Toronto, Canada.

De bemanning van Lancaster EE167:
Flight Sergeant G. R. Cope RAAF (KIA)
Flying Officer H. L. Gordon RAAF (KIA)
Sergeant D. Douds RAAF (KIA)
Sergeant D. B. Crouch RAAF (KIA)
Sergeant D. S. Finlason RAAF (KIA)
Sergeant E. Booth (POW)
Sergeant W. R. Matheson RCAF (POW)

Op de foto op het monument zijn de vijf omgekomen AustraliŽrs tijdens hun opleiding te zien: v.l.n.r. Fl/Sgt. Donald Finlason (staartschutter), Fl/Sgt. George Cope (piloot), Fl/Sgt. Douglas Douds (bomrichter), Fl/Sgt. Douglas Crouch (radiotelegrafist) and F/O. Hugh Gordon (navigator) en hun mascotte ĎBrownieí.

Dit monument is de hartenwens van Hein Jansen (foto 5, rechts) die als 12-jarige jongen de crash achter het huis van zijn ouders van heel dichtbij meemaakte. Hij zag de ravage aan hun woonhuis, de dode vliegeniers. Allemaal zaken die een diepe, onuitwisbare indruk op hem maakten. Om vooral de vijf AustraliŽrs - maar ook de Brit en de Canadees - te eren, heeft hij zich ingezet om dit monument op te richten. Het monument bevat drie voor deze bemanning fatale plaatsnamen: Binbrook, Sittard en Schinveld en de namen van alle bemanningsleden. Zodat wij hun offer nimmer vergeten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum, Wim Slangen
  • Foto's: Ruud Sipkema (1, 4, 5), Ruud Scholten (2), Hessel Hendriks (3)

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster 1945-1965
Avro Aircraft since 1908
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
The Worldís Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling