TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporen van de Oorlog Overloon: 2. 14 Oktoberplein

In het dorp Overloon is een route uitgezet met vijftien borden. Het geeft op vijftien verschillende locaties in het dorp een beeld van wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. De route heet: "Sporen van de oorlog" en is mogelijk gemaakt door het Oorlogsmuseum Overloon.

De Slag om Overloon van 26 september tot 14 oktober 1944

Meer dan vier jaar lang was de Tweede Wereldoorlog min of meer aan Overloon voorbijgegaan. Maar op 26 september 1944 bereikte het front dit dorp in De Peel. De smalle strook land die tijdens de operatie Market Garden tussen Eindhoven en Arnhem was bevrijd, werd langzaam maar zeker verbreed. De opmars van het geallieerde leger verliep voorspoedig tot aan Overloon. Daar hadden de Duitsers zich ingegraven om de vijand een halt toe te roepen. Op 30 september zetten de geallieerden de aanval in met de 7e Amerikaanse Pantser Divisie. Na 9 dagen zeer felle strijd trokken de uitgeputte Amerikanen zich terug en werden zij afgelost door Britse legereenheden onder bevel van Generaal-majoor L.C. Whistler. Na een paar dagen van betrekkelijke rust, waarin door hevige regenval Overloon was veranderd in ťťn grote modderpoel, brak op 12 oktober om 11.00 uur de hel los. Anderhalf uur bestookten de geallieerden de Duitse stellingen met zware artillerie en luchtaanvallen. Ruim 100.000 granaten vlogen de Duitsers om de oren. Toen het dorp volledig in puin lag, begon de opmars van de Britten. Huis voor huis werd veroverd ten koste van enorme verliezen. Ook in de bossen vonden felle man tegen mangevechten plaats. Op 14 oktober, om vier uur in de middag, viel het laatste bolwerk, de kerk, in het dorp Overloon. De nog aanwezige Duitsers werden gevangen genomen. Overloon bleef achter als een totaal verwoest dorp.

2. 14 Oktoberplein

De "Dorpsstraat" in 1944 na de verwoesting. We kijken in de richting van Venray naar een totaal verwoest dorp. Rechts de zwaar beschadigde boerderij van Van Wanroij (Van Raaij), met daarvoor vier zwaar beschadigde kastanjebomen waarvan u er nu nog twee ziet staan. Tussen de derde en vierde boom is het klooster met torentje nog net zichtbaar (nu Museumlaan). Bij de ingang van het bejaardenhuis "Huize Loon" luidt het klokje uit dit torentje nog elke dag om 12.00 uur. Het torentje, een van de weinige herinneringen aan de tijd voor 1944, heeft tot 2014 op het noodklooster gestaan en heeft nu en plaats gekregen aan het begin van de Baansestraat. Links stonden huizen, maar die zijn alle weggevaagd. Nu kijken we uit over 14 Oktoberplein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Geen boompje is meer heel
Joseph Goebbels TagebŁcher 1924-1945