TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Grid Lijst Kaart
Het dorp Overloon in Noord-Brabant ademt oorlog, niet alleen door het bekende oorlogsmuseum maar ook door de Britse oorlogsbegraafplaats en de vele monumenten. Wat weinig bezoekers van het museum zich realiseren, is dat in Overloon de grootste tankslag heeft plaatsgevonden van ons land. Het dorp werd vrijwel geheel verwoest in deze strijd. Het oorlogsmuseum geeft op enkele plekken in het museum aandacht aan dit onderwerp, maar buiten het museum was er echter niet erg veel te vinden over de verwoesting. Onlangs is een route uitgezet met een vijftien borden. Het geeft op vijftien verschillende locaties in het dorp een beeld van wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. En oplettende bezoeker van het dorp had misschien het ontbreken van oude gebouwen al ontdekt, na het lezen van de verschillende borden, wordt dit echter voor iedereen duidelijk.

De route is per fiets eenvoudig te volgen, er is een fietsroute uitgezet van 8 km die u langs alle 15 bordjes leidt. Voor diegenen die niet over een fiets beschikken is er ook een wandelroute beschikbaar, deze is eenvoudig vanuit het centrum of vanaf het oorlogsmuseum te volgen en is slechts 2 km lang. De rest van de bordjes zijn met de auto eenvoudig te bereiken.De Slag om Overloon van 26 september tot 14 oktober 1944

Meer dan vier jaar lang was de Tweede Wereldoorlog min of meer aan Overloon voorbijgegaan. Maar op 26 september 1944 bereikte het front dit dorp in De Peel. De smalle strook land die tijdens de operatie Market Garden tussen Eindhoven en Arnhem was bevrijd, werd langzaam maar zeker verbreed. De opmars van het geallieerde leger verliep voorspoedig tot aan Overloon. Daar hadden de Duitsers zich ingegraven om de vijand een halt toe te roepen. Op 30 september zetten de geallieerden de aanval in met de 7e Amerikaanse Pantser Divisie. Na 9 dagen zeer felle strijd trokken de uitgeputte Amerikanen zich terug en werden zij afgelost door Britse legereenheden onder bevel van Generaal-majoor L.C. Whistler. Na een paar dagen van betrekkelijke rust, waarin door hevige regenval Overloon was veranderd in ťťn grote modderpoel, brak op 12 oktober om 11.00 uur de hel los. Anderhalf uur bestookten de geallieerden de Duitse stellingen met zware artillerie en luchtaanvallen. Ruim 100.000 granaten vlogen de Duitsers om de oren. Toen het dorp volledig in puin lag, begon de opmars van de Britten. Huis voor huis werd veroverd ten koste van enorme verliezen. Ook in de bossen vonden felle man tegen mangevechten plaats. Op 14 oktober, om vier uur in de middag, viel het laatste bolwerk, de kerk, in het dorp Overloon. De nog aanwezige Duitsers werden gevangen genomen. Overloon bleef achter als een totaal verwoest dorp.


© IWM (B 10821)