Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Sporen van de Oorlog Overloon: 8. Steenfabriek

In het dorp Overloon is een route uitgezet met vijftien borden. Het geeft op vijftien verschillende locaties in het dorp een beeld van wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. De route heet: "Sporen van de oorlog" en is mogelijk gemaakt door het Oorlogsmuseum Overloon.

De Slag om Overloon van 26 september tot 14 oktober 1944

Meer dan vier jaar lang was de Tweede Wereldoorlog min of meer aan Overloon voorbijgegaan. Maar op 26 september 1944 bereikte het front dit dorp in De Peel. De smalle strook land die tijdens de operatie Market Garden tussen Eindhoven en Arnhem was bevrijd, werd langzaam maar zeker verbreed. De opmars van het geallieerde leger verliep voorspoedig tot aan Overloon. Daar hadden de Duitsers zich ingegraven om de vijand een halt toe te roepen. Op 30 september zetten de geallieerden de aanval in met de 7e Amerikaanse Pantser Divisie. Na 9 dagen zeer felle strijd trokken de uitgeputte Amerikanen zich terug en werden zij afgelost door Britse legereenheden onder bevel van Generaal-majoor L.C. Whistler. Na een paar dagen van betrekkelijke rust, waarin door hevige regenval Overloon was veranderd in ťťn grote modderpoel, brak op 12 oktober om 11.00 uur de hel los. Anderhalf uur bestookten de geallieerden de Duitse stellingen met zware artillerie en luchtaanvallen. Ruim 100.000 granaten vlogen de Duitsers om de oren. Toen het dorp volledig in puin lag, begon de opmars van de Britten. Huis voor huis werd veroverd ten koste van enorme verliezen. Ook in de bossen vonden felle man tegen mangevechten plaats. Op 14 oktober, om vier uur in de middag, viel het laatste bolwerk, de kerk, in het dorp Overloon. De nog aanwezige Duitsers werden gevangen genomen. Overloon bleef achter als een totaal verwoest dorp.

8. Steenfabriek

De stoomsteenfabriek was tussen de ingebruikname in 1905 en de verwoesting in oktober 1944 de werkplek voor vele Overloners, die hier 15 miljoen stenen maakten, bestemd voor het bouwen van de psychiatrische inrichting St Anna in Venray. De stenen werden per trolley, getrokken door een kleine locomotief, over een 5 km lang smalspoor naar Venray vervoerd. Het feit dat de hoge schoorsteen mogelijk als uitkijkpost dienst zou kunnen doen is waarschijnlijk de redenwaarom de fabriek geheel in pui werd geschoten. Om de zelfde reden werden ook veel kerktorens verwoest. Het woonhuis dat bij de fabriek op het terrein aan de Merseloseweg, zou eveneens het bombardement niet overleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Joseph Goebbels TagebŁcher 1924-1945
Geen boompje is meer heel