TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Joodse Psychiatrische Inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch'

Deze psychiatrische inrichting werd in 1909 opgericht. Vanaf 1939 groeide het aantal patiënten aanzienlijk door een grote toestroom van vluchtelingen uit Nazi-Duitsland. Tijdens de bezetting werden alle niet-Joodse personeelsleden op bevel van de Duitsers ontslagen, die het complex tot 1943 gebruikten als verzamel -en interneringskamp voor Joodse psychiatrische patiënten. In de nacht van donderdag 21 januari op vrijdag 22 januari 1943 werden 1200 patienten en 50 personeelsleden gedeporteerd door de SS naar Auschwitz. Geen van allen kwam levend uit het vernietigingskamp terug.

Het complex tegenwoordig:
'Het Apeldoornsche Bosch' werd na de oorlog uitgebreid en is momenteel in gebruik als 'Zorginstelling 's Heeren Loo'. Over het hele terrein zijn twaalf herinneringstekens verspreid ter nagedachtenis aan de deportatie en de zorg die de jaren daarvóór werd verleend aan de bewoners.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Kaj Metz (1, 2, 3), Rob Post (4, 5)

52.209323, 6.007987

Foto in krant bezorgt Enschedese Richard rillingen: ‘Oorlog is nooit ver weg’

feb2019

Foto in krant bezorgt Enschedese Richard rillingen: ‘Oorlog is nooit ver weg’

ENSCHEDE - Een foto uit de oorlog, afgedrukt in deze krant, bezorgde hem koude rillingen. Zo maar aan de keukentafel zag Richard Meijer uit Enschede zijn vrijwel complete familie terug vlak voor begin van de eerste razzia's.

Lees meer

96-jarige overlevende bij herdenking Apeldoornsche Bosch

jan2018

96-jarige overlevende bij herdenking Apeldoornsche Bosch

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch werd ontruimd. Joodse geesteszieken werden daar verzorgd in een Joodse omgeving. Op 23 januari 1942 werden 1200 patiënten en 50 personeelsleden naar Auschwitz gedeporteerd. Bij de herdenking maandagmiddag was onder anderen de 96-jarige Sal van Son aanwezig. Hij kon net ontkomen.

Lees meer