TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Radio Kootwijk

Dit monument herdenkt de vier medewerkers van Radio Kootwijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De tekst op de gedenksteen luidt:
"1940 - 1945
J.D. SUYLING
G.A. MEERHOF
C.F. THOMAS
J. STEL."


"GIJ ZIJT HET
DIE EEN VLAM AANSTEEKT
WAARIN DE TOEKOMST LACHT".


Het in 1947 onthulde, monument is vervaardigd ter herinnering aan vier in de oorlog omgekomen werknemers van Radio Kootwijk. De verzetsman Jan Suyling bouwde zenders die operationeel moesten worden in geval van een Duitse verwoesting van het zendstation Radio Kootwijk. Helaas werden deze zenders ontdekt. Suyling dook onder, maar werd verraden door de Nederlandse SS-er Van der Wal. Op 2 december 1944 werd hij gefusilleerd.
Gerrit Meerhof verborg als lid van de Kootwijkse knokploeg een zender. Bovendien was zijn huis een schuilplaats voor onderduikers. Net voordat hij de zender naar een ander adres wilde overbrengen, werd zijn huis door de Sicherheitsdienst overvallen. Twaalf mensen, waaronder Meerhof, werden afgevoerd. Hij overleefde de oorlog niet: op 2 maart 1945 werd hij terechtgesteld.
Jaap Stel en Carl Thomas kwamen in Duitsland om tijdens geallieerde luchtacties.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Jan-Willem Udo
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3), Dick de Bruijne (4, 5)