Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nationale Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald

Nationale Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald.

Op de Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald is een Tentoonstellingsgebouw over de geschiedenis van de Gedenkplaats, er zijn Monumenten, Massagraven, graven met urnen en asgraven.

Vanuit Weimar leidt de Ettersburg Strasse naar Buchenwald. Ongeveer twee kilometer buiten de bebouwde kom begint de Bloedstraat, aangelegd door de gevangenen. De weg is voor een deel nog in de oorspronkelijke staat. Ongeveer drie kilometer verder bevindt zich het Mahnmal Memorial met de enorme klokkentoren, de Straat der Naties (met de vermelding van de nationaliteiten die in het kamp zijn omgekomen) en de beeldengroep die het verzet in Buchenwald uitbeeldt. Dit Mahnmal is van heinde en verre te zien en dient als waarschuwing voor hetgeen gebeurd is. In het dichtbegroeide terrein in de buurt stonden vroeger de SS-garages en de Gustloff-wapenfabriek II. Vervolgens passeert u het voormalige station van Buchenwald waar vanaf maart 1943 duizenden gevangenen aankwamen.

Meer informatie over de geschiedenis van KZ-Buchenwald: KZ-Buchenwald: Het einde

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerd van der Auwera
  • Foto's: Patrick van Harten (1), Fedor de Vries (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

51.0218, 11.249303

Belgisch koningspaar bezoekt concentratiekamp Buchenwald

jul2019

Belgisch koningspaar bezoekt concentratiekamp Buchenwald

Het Belgische koningspaar heeft een bezoek gebracht aan het concentratiekamp van Buchenwald, in de buurt van de Duitse stad Weimar. De koning en de koningin brachten onder meer hulde aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en kwamen meer te weten over de Belgen die in het concentratiekamp gevangen zaten.

Lees meer

Koning bezoekt Buchenwald, 'de oorlog raakt hem echt'

feb2017

Koning bezoekt Buchenwald, 'de oorlog raakt hem echt'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken vanochtend de Oude Synagoge in Erfurt, die met een ouderdom van meer dan 900 jaar het oudste nog bestaande joodse gebedshuis in Europa is. Daarna gaan ze naar het voormalige concentratiekamp Buchenwald.

Lees meer