Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nationale Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald

Nationale Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald.

Op de Gedenkplaats Concentratiekamp Buchenwald is een Tentoonstellingsgebouw over de geschiedenis van de Gedenkplaats, er zijn Monumenten, Massagraven, graven met urnen en asgraven.

Vanuit Weimar leidt de Ettersburg Strasse naar Buchenwald. Ongeveer twee kilometer buiten de bebouwde kom begint de Bloedstraat, aangelegd door de gevangenen. De weg is voor een deel nog in de oorspronkelijke staat. Ongeveer drie kilometer verder bevindt zich het Mahnmal Memorial met de enorme klokkentoren, de Straat der Naties (met de vermelding van de nationaliteiten die in het kamp zijn omgekomen) en de beeldengroep die het verzet in Buchenwald uitbeeldt. Dit Mahnmal is van heinde en verre te zien en dient als waarschuwing voor hetgeen gebeurd is. In het dichtbegroeide terrein in de buurt stonden vroeger de SS-garages en de Gustloff-wapenfabriek II. Vervolgens passeert u het voormalige station van Buchenwald waar vanaf maart 1943 duizenden gevangenen aankwamen.

Meer informatie over de geschiedenis van KZ-Buchenwald: KZ-Buchenwald: Het einde

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerd van der Auwera
  • Foto's: Patrick van Harten (1), Fedor de Vries (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken