TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Inwoners Schaesberg

Dit monument aan de zuidzijde van de dekenale Petrus en Pauluskerk te Schaesberg is ter herdenking van alle inwoners van de toenmalige gemeente Schaesberg die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het bronzen beeld op een hardstenen sokkel werd op 7 mei 1950 onthuld door de toenmalige Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, dr. F.J.M.A.H. Houben.

Het bronzen beeld bevat twee vrouwenfiguren waarvan een het wapenschild van het Koninkrijk Nederland - met daarop de Nederlandse leeuw - omhoog tilt. De andere vrouw heeft een bundel oranjetakken in de hand. Zij symboliseren zo de herwinning van een vrij Nederland en is een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers.

Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van witte hardsteen. Op dit voetstuk zijn in reliëf 3 heraldische wapens aangebracht:
- aan de voorkant het gemeentewapen van Schaesberg met daarboven de beeltenis van de heilige Fredericus, de beschermheilige van Schaesberg,
- aan de linkerkant het wapen met daarin de adelaar van de USA, wiens troepen Schaesberg op maandag 18 september 1944 bevrijdden, en
- rechts een wapen met daarin een verwijzing naar Onze Lieve Vrouw van de Berg Carmel waaronder een beeltenis van de Leenderkapel.
Het beeld is 1 meter 20 hoog en 80 centimeter breed.

Links en rechts van de zuil bevinden zich de lage natuurstenen restanten van de fonteinbak die na de verplaatsing naar het Kerkplein niet meer herbouwd werd.
Het linker restant draagt de inscriptie ‘AAN HEN DIE VIELEN’, het rechter restant de inscriptie ‘VOOR HET VADERLAND’.

In mei 2015 is een plaquette aangebracht met daarop de namen van 35 Schaesbergse oorlogsslachtoffers, te weten 6 verzetsstrijders, 26 burgers en 3 militairen.

Verzetsstrijders
H. Tholen
M. van de Wetering
A. Koenders
M.J. Haan
W.H. van Mil
H.H. Balter

Burgers
W.J. van Hal
H.M.M. van Hal–Roufs
W.J.M. Weerts
G.T. Weerts-Kasteel
H.A. Mevissen-Winthaegen
L.J.W. Mevissen
H.F. Mevissen
J.W. Mevissen
J. van den Elzen-Van de Kerkhof
J.B. Giessen
I.M.E.E. Bastin
O.J.A.G. Bastin
G.J.W. Bloem
S.M.A. Bloem-Visser
G.N.A. Bremen
J. Dekker
M. Hollender
J.W. Janssen
O.J.O. Prieckaerts
H.C.O. Prieckaerts
G.A.O. Prieckaerts
H.E.J. Prieckaerts
M.L.H.C Reumkens
H.M. Zimniak
S.H.J. Moonen
H. Helders

Militairen
L.J. Ramakers
S. Klaassen
J.J. Reinaerts

De onderbouw van het monument bestond oorspronkelijk uit een fonteinbak. Het gedenkteken stond eerst aan de rand van een waterbak met fontein in het plantsoen op de hoek Spoorstraat/Hoofdstraat. Eind jaren zeventig is het beeld verplaatst naar de huidige locatie. De fonteinbak werd niet herbouwd. En in mei 2015 werd bovengenoemde plaquette toegevoegd.

Aanvulling met plaquette
In mei 2015 is een plaquette aangebracht met daarop de namen van 35 Schaesbergse oorlogsslachtoffers: 6 verzetsstrijders, 3 militairen en 26 burgers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wim Slangen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1), Wim Slangen (2, 3, 4)