TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Oorlogsgraf Nederlands Hervormd Kerkhof Maarssen

Op het Kerkhof van de N.H. Dorpskerk van Maarssen is één Nederlands Oorlogsgraf, van Willem van der Kooij.

Verzetsman Willem van der Kooij (roepnaam Wim) werd geboren te Schoonrewoerd 15 juli 1920. Hij was inspecteur van een spaar- en verzekeringsinstelling en woonde nog als ongehuwde (wel verloofd) bij zijn vader te Maarssen.
Hij overleed met zes andere verzetsmensen bij gevechtshandelingen te Maarsseveen op bevrijdingsdag 5 mei 1945 en is met militaire eer begraven op 9 mei op de 'oude begraafplaats' bij de NH Dorpskerk, aan Kerkweg 19 te Maarssen. Hij staat - met vele anderen - ook vermeld in het gedenkboek 'Het grote gebod'.

Op de 'nieuwe begraafplaats' (de huidige algemene begraafplaats van Maarssen) werden diezelfde dag de anderen begraven: Willy Henrica Hems, Jacob van den Bosch, Willem Cornelis de Kruyf, Alexander Constantijn Lindhout en Paulus Theofilus Lindhout. Dat ook Bertus Heus daar begraven zou worden was blijkbaar op 7 mei nog niet bekend, want hij staat niet vermeld in een bekendmaking op die dag door de commandant van de 'Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten' te Maarssen en Maarsseveen. Op de muur om de zes grafstenen staat: "Zij vielen voor vrijheid en recht, Maarssen 5 mei 1945".

Waarom ligt Willem niet bij de anderen? Zijn vader was Arie van der Kooij (1874-1958), NH predikant te (o.a.) Maarssen (1930-1943) en zijn moeder was Adriana Dijkshoorn (1882-1941). Zij was toentertijd al begraven bij de NH kerk. Willem werd enkele meters verder begraven naar wens van zijn vader, die zelf vele jaren later bij zijn echtgenote werd begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Willem van der Kooij Jzn
  • Foto's: Willem Visser