Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper ED-626

Op deze plaats, midden in het bos, stortte op 1 april 1943, 7:22 een Britse bommenwerper neer.

Tekst op het monument:
Op 1 april 1943 om 7:22 stortte hier een Engelse bommenwerper type AVRO-LANCASTER neer. Het was ED-626 van RAF 103 squadron. Deze was op terugreis na een bombardement op de Duitse stad Emmerich. Boven de Veluwe werd hij door een Duitse nachtjager neergeschoten. Er waren 7 bemanningsleden van de RAF aan boord waarvan er 6 hier de dood vonden. Deze werden op 2 april begraven op de Algemene Begraafplaats te Harderwijk.

O Donoghue, C
Winn, J.E.
Aschcroft, E.R.V.
Burns, I.C.
Fry, A.H.
Callaghan, J.E.

Het 7e bemanningslid werd zwaar gewond en is later overleden. Hij werd op 3 april begraven op begraafplaats "Rusthof" te Amersfoort.

Stafford, S.


Om het monument staan zeven coniferen, ťťn voor elk omgekomen bemanningslid. Leerlingen van de Prinses Beatrixschool leggen hier ieder jaar een krans.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries / Arjan Vrieze
  • Foto's: Jan Jaquet

30apr

Lancaster bommenwerper toch niet boven Hulshorst op 4 mei

De vlucht van een oude Britse Lancaster bommenwerper over een monument in Hulshorst op 4 mei gaat niet door. Het toestel staat voor onderhoud en reparatie aan de grond in het Verenigd Koninkrijk, melden de organisatoren van de vlucht maandag. De kist zou een rondvlucht boven Nederland maken.

Lees meer

25apr

Lancaster bommenwerper vliegt als eerbetoon over crashlocatie Hulshorst

Het vliegtuig AVRO Lancaster PA474 ďThumperĒ van de BBMF maakt op 4 mei om 16.39 uur een fly past over het Lancastermonument Hulshorst.

Lees meer