TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper ED-626

Op deze plaats, midden in het bos, stortte op 1 april 1943, 7:22 een Britse bommenwerper neer.

Tekst op het monument:
Op 1 april 1943 om 7:22 stortte hier een Engelse bommenwerper type AVRO-LANCASTER neer. Het was ED-626 van RAF 103 squadron. Deze was op terugreis na een bombardement op de Duitse stad Emmerich. Boven de Veluwe werd hij door een Duitse nachtjager neergeschoten. Er waren 7 bemanningsleden van de RAF aan boord waarvan er 6 hier de dood vonden. Deze werden op 2 april begraven op de Algemene Begraafplaats te Harderwijk.

O Donoghue, C
Winn, J.E.
Aschcroft, E.R.V.
Burns, I.C.
Fry, A.H.
Callaghan, J.E.

Het 7e bemanningslid werd zwaar gewond en is later overleden. Hij werd op 3 april begraven op begraafplaats "Rusthof" te Amersfoort.

Stafford, S.


Om het monument staan zeven coniferen, ťťn voor elk omgekomen bemanningslid. Leerlingen van de Prinses Beatrixschool leggen hier ieder jaar een krans.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries / Arjan Vrieze
  • Foto's: Jan Jaquet (1, 2, 3), Ton Goedhart (4, 5)

apr2019

Lancaster bommenwerper toch niet boven Hulshorst op 4 mei

De vlucht van een oude Britse Lancaster bommenwerper over een monument in Hulshorst op 4 mei gaat niet door. Het toestel staat voor onderhoud en reparatie aan de grond in het Verenigd Koninkrijk, melden de organisatoren van de vlucht maandag. De kist zou een rondvlucht boven Nederland maken.

Lees meer

apr2019

Lancaster bommenwerper vliegt als eerbetoon over crashlocatie Hulshorst

Het vliegtuig AVRO Lancaster PA474 ďThumperĒ van de BBMF maakt op 4 mei om 16.39 uur een fly past over het Lancastermonument Hulshorst.

Lees meer

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 13 februari 2003

Lancaster, Avro

De AVRO Lancaster is waarschijnlijk wel de meest succesvolle zware bommenwerper van alle welke door Bomber Command van de RAF zijn gebruikt. De ongeveer 7300 gebouwde exemplaren vlogen maar liefst bij 59 squadrons en wierpen in de ruim 156.000 uitgevoerde vluchten meer dan 608.000 ton bommen af.