TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Lange Delft 21

STOLPERSTEIN / STRUIKELSTEEN

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine. Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst. De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer. Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.
Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd. Dit gebeurde op 29-11-2007.

In Middelburg zijn op 21 februari 2016 de eerste Stolpersteine geplaatst voor de huizen waar Joodse families gewoond hebben. Zeeland is de laatste provincie in Nederland waar deze stenen worden geplaatst. Tot nu toe is met zekerheid en met hulp van de Zeeuwse archiefdiensten vastgesteld wat hun laatste woonadres in Zeeland was. Dit zijn adressen in de plaatsen: Middelburg, Sint Laurens, Vlissingen, Zierikzee, Goes, Hulst, Sluis, Terneuzen en Veere. De adressen van de Struikelstenen in Middelburg zijn: Markt 9 (tegenwoordig nr. 6) Lange Delft 21, 99 en 123.

De tekst op de steen:

Hier woonde
Izaak Abraham
Frank
Geb. 1864
Vermoord 21.9.1942
Auschwitz

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Mia van den Berg