TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stadwaldlager Bocholt / Stalag VI-F

1935

Kamp voor leden van de Oostenrijkse "Sturmabteilung" (SA) die Oostenrijk hadden verlaten vanwege de poging tot staatsgreep van juli 1934, waar de Oostenrijkse kanselier Engelbert DollfuŖ werd vermoord. Deze duizenden SA-leden werden "÷sterreichische Legion" (Oostenrijks Legioen) genoemd. Daarom heet de straat naast het voormalige kamp "Wiener Allee" (= Weense laan)

1938

Na de Oostenrijkse Anschluss, de annexatie van Oostenrijk in Groot-Duitsland door het nazi-regime in 1938, was het voor het ÷sterreichische Legioen mogelijk om Duitsland te verlaten en terug te keren naar Oostenrijk.

1939

De Duitse Reichsarbeitsdienst (RAD) gebruikte het kamp voor 2000-3000 mensen.

1939 - 1944

Het kamp werd gebruikt voor geallieerde krijgsgevangenen (POW's) en kreeg de naam Stalag VI F (kampnummer "F" in de Wehrkreis "VI", MŁnster).

1944

Nadat de geallieerden in september in Nederland (Arnhem) waren geland, kwam het front dichter bij Bocholt zodat het kamp werd geŽvacueerd naar MŁnster.

1945

Volkssturm-leden, die de Westfalenmuur moesten bouwen, evacueerden personen uit het ziekenhuis en de Sovjet "Fremdarbeiter" woonde in het kamp.

1946

Het kamp werd gebruikt voor krijgsgevangenen uit Estland, Litouwen, Letland, JoegoslaviŽ, Polen en OekraÔne die allemaal lid waren van de voormalige Duitse Wehrmacht.

1947

Joden gebruikten het als doorgangskamp op weg van concentratiekampen naar IsraŽl.

1948

Hier woonden dakloze gezinnen uit Polen, OekraÔne, JoegoslaviŽ en de Baltische staten (Displaced Persons = DPs).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.856258, 6.651777