TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Oversteek naar de bevrijding

De tekst op het monument luidt:

Oversteek naar de bevrijding

Vanaf deze plek staken op 12 april 1945 Britse en Canadese troepen de IJssel over om Arnhem en West-Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing. Na een zwaar inleidend artillerievuur werd de aanval ingezet op de Duitse verdediging bij fort Westervoort en de AKU-fabriek in de Kleefse Waard. In kleine aanvalsboten staken troepen van de Engelse 49ste 'Polar Bear' Divisie de rivier over. Nadat ze een bruggenhoofd hadden gevormd, werden meer eenheden en materieel met amfibievoertuigen overgezet. Na 4 uur van zware gevechten gaf de vijand zich over. De weg naar Arnhem en Velp lag open. Direct werd begonnen met de aanleg van een pontonbrug.

Bij de aanval kwamen 12 geallieerde militairen om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.964544, 5.954744

Oorlogsmonument in Westervoort vernield: ‘Ik vind het verschrikkelijk’

aug2021

Oorlogsmonument in Westervoort vernield: ‘Ik vind het verschrikkelijk’

WESTERVOORT - Het oorlogsmonument aan de IJssel in Westervoort is vernield. Er zitten flinke sterren en barsten in de plaquette die herinnert aan de oversteek van de geallieerde troepen in 1945.

Lees meer

Rol Westervoort bij bevrijding Arnhem

jul2021

Rol Westervoort bij bevrijding Arnhem

De Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans maken samen met de Historische Kring Westervoort een documentaire over de vergeten bevrijding van Arnhem, die via Westervoort in april van 1945 werd ingezet. Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en van daaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, wordt dit spannende verhaal nu in beeld gebracht.

Lees meer