TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Oorlogsmonument Vlissingen

Op 22 maart 2016, 74 jaar later is er een monument onthuld door de nabestaanden van veertig op 24 maart 1942 weggevoerde Joodse inwoners van Vlissingen. Door zand uit Israël in een bak voor het monument te scheppen zijn naar Joods gebruik de overledenen symbolisch in gewijde grond begraven. Daarna werden de namen van de slachtoffers voorgelezen en sprak opperrabbijn Binyomin Jacobs het kaddiesj, het gebed voor de overledenen uit en werd er een minuut stilte gehouden.

Dit monument brengt de mensen in naam terug naar Vlissingen waar ze eigenlijk allemaal gewoon oud hadden willen worden aldus de initiatiefnemer voor het monument, Jacques de Hond. Het beeld bestaat uit twee zuilen met daarbovenop prikkeldraad. Het is één zuil, gebroken in twee delen. Ik wil dat iedereen begrijpt hoe het leven van die mensen verscheurd is. Al die namen die je tegemoet komen… het moet heel duidelijk zijn wat er gebeurd is en welke verschrikkingen deze mensen hebben ondergaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze