Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Stolperstein Frederik Hendriklaan 111

STOLPERSTEIN / STRUIKELSTEEN

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

In Den Haag is hier één Stolperstein gelegd voor:
George Maduro.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Joanna Cardinal

Gerelateerde boeken

Ridder zonder vrees of blaam

52.093617, 4.276384

Struikelsteen voor verzetsheld George Maduro terug op zijn plek

jun2019

Struikelsteen voor verzetsheld George Maduro terug op zijn plek

De struikelsteen voor oorlogsheld George Maduro is weer terug op zijn plek op de Frederik Hendriklaan. De ‘Stolperstein’ is waarschijnlijk niet teruggelegd na bestratingswerkzaamheden. Na een verzoek van de oorspronkelijke aanvrager en Madurodam is dit kleine monument dinsdag alsnog terug geplaatst. De ‘Stolperstein’ werd in 2015 geplaatst. De steen is onderdeel van een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Verspreid over twintig landen liggen 75.000 van deze monumenten. In Den Haag zijn er op dit moment 132 gedenkstenen te vinden. De steen is een klein en persoonlijk monument om George Maduro te eren bij het voormalig woonhuis van hem. “Hier woonde George J.L. Maduro, geboren 1916, geïnterneerd december 1944 Saarbrücken, vermoord 8.2.1945 Dachau.” George Maduro is bij de meesten bekend als naamgever van het themapark Madurodam. De ouders van George Maduro schonken hier het startkapitaal voor. Zij wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon. Foto’s: PR.

Lees meer

Lees meer (1)