TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mount Samat National Shrine

Buiten de Filipijnse stad Balanga (die taxi's en hotels heeft) is de Mt. Samat Memorial Cross and Shrine, geassocieerd met de slag om Bataan en de daaropvolgende Death March. Het was een locatie van zwaar verzet tijdens de slag om Bataan in 1942.

Na dagen van hevige strijd gaven hier 78.000 Amerikaanse en Filipijnse soldaten zich over aan de Japanners, op 9 april 1942. Zij werden hierna gedwongen tot de Bataanse Dodenmars.

Balanga ligt op ongeveer vijftig kilometer van KM Zero in Mariveles, en vanaf daar is het een korte taxirit of rit naar Mt. Samat. Balanga ligt op ongeveer drie uur rijden van Manilla.

Op Mt. Samat is een heiligdom, een gedenkteken en een militair museum. Er is ook een kruis met een lift naar de top, van waaruit het mogelijk is om neer te kijken op de topografie van Bataan. Afgezien van de kustweg, waarlangs de Dodenmars liep, is Bataan bedekt met dichte jungle.

Het museum, in de kelder van het heiligdom en monument, geeft als beste het beeld weer van de campagne die eindigde met de overgave van de Amerikanen en Filipijnen en de daaropvolgende Dodenmars naar Capas.

In 1945 maakte John Wayne de film "Back to Bataan", over de vrijlating van enkele Amerikaanse krijgsgevangenen die de Dodenmars hadden overleefd. Om de Amerikaanse dichter Walt Whitman te parafraseren: de echte oorlog komt nooit in de film...

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson + Fedor de Vries
  • Foto's: IJVelas (1), Kleervyu (2), Matthew Stevenson (3, 4, 5)

14.60584, 120.508984