TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Plaquette executies 22 januari 1945

De plaquette is op 15 oktober 2016 onthuld.

De gebeurtenis die omschreven staat op de plaquette is de bevrijdingsactie van de apotheker dr. P.E. Gunster. Gunster was een belangrijke figuur binnen het Dokkumer verzet. Om te voorkomen dat hij verhoord kon worden door de Duitsers, deed het verzet in De Falom een vruchtbare poging om hem te bevrijden. Bij deze reddingsactie kwam echter wel een Duitser om het leven en raakte de Belgische chauffeur zo zwaargewond dat hij een dag later aan zijn verwondingen kwam te overlijden.

Als wraak voor deze reddingsactie werden enkele dagen later twintig politieke gevangenen vanuit de gevangenis van Leeuwarden naar Dokkum gebracht waarbij ze in een weiland aan de Woudweg werden gefusilleerd. Hun dode lichamen moesten als afschrikkingsmaatregel 24 uur in de sneeuw blijven liggen. Op deze plek aan de Woudweg staat een monument met de namen van de mannen die bij deze massafusillade om het leven kwamen.

Een paar inwoners van De Falom vonden daarom dat het nu, 71 jaar na dato, tijd werd om een permanente plaats in het dorp te hebben die herinnert aan de belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis.

De plaquette is mogelijk gemaakt door Alle Pilat (bedenker) en Piet Wijbenga, beiden inwoners van De Falom.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)