TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Rubensstraat 59

Deze herdenkingsstenen liggen hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst vaak als alternatief voor de officiële Stolpersteine van het project van Gunter Demnig. Daar waar er geen Stolperstein is maar men toch wil herdenken, wordt deze herdenkingssteen gebruikt. De stenen liggen in de meeste gevallen voor het laatst bekende woonadres van de slachtoffers.

In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

In Amersfoort is op 23-11-2016 één Herdenkingssteen geplaatst voor:

HENDRIK KOLKMAN, vermoord in Kamp Amersfoort op 24-11-1944.

Hendrik Kolkman was sinds augustus 1940 lid van het verzet. Een deel van zijn vele activiteiten, dat hem uiteindelijk door verraad fataal werd, was het verzamelen, vervoeren, opslaan en verdelen van wapens. Daarnaast deed hij inlichtingenwerk en pleegde sabotage.

Op 23 november 1944 kreeg hij een tip, dat er verraad was gepleegd (naar later bleek door Rolf Bell, een in het verzet geïnfiltreerde verrader). Naar aanleiding daarvan ging hij naar het huis van de politieagent Klaas de Graaf om hem te waarschuwen en de daar opgeslagen wapens weg te halen. Bij het huis aangekomen bleek dat onder leiding van de NSB-politiechef Van Asperen, De Graaf en andere aanwezigen al gearresteerd waren en de SD bezig was met een huiszoeking: hij werd dan ook onmiddellijk gearresteerd. Nadat de huiszoeking daar gereed was is hij naar zijn huis in de Rubensstraat gebracht, waar ook huiszoeking is verricht en waarbij vermoedelijk wapens zijn gevonden. Vervolgens is hij door 4 man te voet weggevoerd naar Kamp Amersfoort.

In kamp Amersfoort is hij ondervraagd en mishandeld, maar hij heeft gezwegen. Vervolgens is hij met schoten om het leven gebracht. Op 28 augustus 1945 werd Hendrik Kolkman herbegraven op Rusthof aan de Dodeweg in Leusden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

52.148195, 5.394315