TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Vooruitgeschoven Stelling Sippenaeken

Aan de Rue de Beusdael, vlakbij Sippenaeken, staat een bunker die samen met twee andere bunkers de vooruitgeschoven stelling Beusdael vormde. De bunker op de foto ligt direct aan de weg, de tweede bunker ligt in zuidwestelijke richting in een open veld en goed te zien vanaf de eerste bunker. De derde bunker ligt ten noordwesten van de eerste bunker, verscholen in het bos.

De Belgische verdedigingsstrategie in 1940 tegen een Duitse aanval bestond uit vijf stellingen.
- De alarmstelling, bestaande uit grensposten, van waaruit een aanval moest worden gemeld. Deze linie werd voornamelijk bemand door de brigades rijkswacht en eenheden vanuit de vooruitgeschoven stelling.
- De vooruitgeschoven stelling, bestaande uit niet permanente ingenomen kleine bunkers. Deze linie was bedoeld om een eerste aanval te vertragen en vanuit hier infrastructurele vernielingen en versperringen uit te voeren.
- De dekkingsstelling, de eerste werkelijke verdedigingslinie. Deze liep langs het anti-tankkanaal vanaf Antwerpen, het Albertkanaal en de Maas tot aan Namen. Deze stelling was bemand door 14 divisies. Met uitzondering van de forten rondom Antwerpen, Luik en Namen was deze linie qua fortificatie niet bijzonder sterk, hoewel het halve Belgische leger erin was ondergebracht.
- De weerstandstelling, ook wel KW-stelling genoemd, was de eerste hoofdweerstandslinie, die werd gevormd door bunkers, tankversperringen en anti-tankgrachten. De linie begon bij Fort Koningshooikt van de Versterkte Stelling van Antwerpen en liep via Leuven, Waver, Gembloers tot Rhisnes waar ze aansloot op het versterkte fort van Namen. Bij een Duitse aanval zouden het Franse leger en de British Expeditionary Force optrekken tot deze stelling.
- Binnenlandse stellingen waren in feite uitgebouwde oude fortificaties rondom de Vlaamse grote steden. Binnen deze stellingen waren de essentiele diensten ondergebracht. Door verbinding met de havens was men verzekerd van brandstof en voorraden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)