Toom Halifax Crash Monument 1944

Ter nagedachtenis aan de bemanning van de LK 811 QO-N die hier crashte op 28 mei 1944. Hierbij kwamen 4 bemanningsleden om het leven. Van deze 4 zijn er 3 nooit gevonden.

Howard Menzies, Flight /Sgt Pilot Canada BC RCAF
John Clarke, Sergeant Flight Engineer Engeland Yorkshire RAF
Jack Gouinlock, Pilot/Officer Navigator Canada Ontario RCAF
Donald Rutherford, Pilot/Officer Bomb-aimer Canada Ontario RCAF
Walter Rowan, Sergeant Wirelessoperator Engeland Schotland RAF
Thomas Mc Clay, Sergeant Tail gunner Ierland Londonderry RAF
Herbert Rodgers, Warrant Off. Mid-up. gunner Canada BC RCAF
Robert Hall, Pilot/Officer Co-Pilot Amerika Illinois RCAF

Een andere reden is dat de ligging van het monument langs deze druk bewandelde en befietste route een blijvende herinnering is dat Vrede niet vanzelfsprekend is en we ons daarvan bewust moeten zijn. Vele oudere maar ook jongere passanten zullen het tekstbord dan ook gaan lezen en de symboliek van het monument ontrafelen en op die manier er zich van bewust worden.

Het ontwerp
In december 2016 werd door Wim Ogier en Renť Vos een ontwerp bedacht en uitgewerkt. Het monument is voorzien van 2 draagbalken en een propeller. De beide steunbalken zijn origineel en afkomstig van het vliegtuig (Halifax LK 811). De steunbalken zijn geborgen door de familie Vermeulen, die toentertijd in de nabijheid woonde. Hiervan werd eerst een boerenkar gemaakt. De steunbalken van de Halifax symboliseren de V van Vrijheid.

Centraal daarin is een propeller geplaatst als teken waarmee deze vrijheid is verkregen. Ook zijn er losse onderdelen die gevonden zijn in de nabijheid van de crash geplaatst. Zo blijven ook deze onderdelen verbonden met de crashlocatie.

Het informatiebord (rechts op de afbeelding) geeft uitleg over de crashlocatie, missie en bemanningsleden. Tevens is het informatiebord voorzien van, een fotoís van de Halifax LK 811 QO-N, kort voor haar crash. Ook is er een foto opgenomen welke, enkele dagen na de crash, genomen werd. Vele kinderen en geÔnteresseerden speuren het wrak af op bruikbare onderdelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Renť Vos
  • Foto's: Renť Vos

mei2017

Toom Crash Monument 1944 onthuld met plechtigheid in Budel

BUDEL - Met een drukbezochte plechtigheid is zondag het Toom Crash Monument 1944 onthuld. Dit gebeurde aan de Asbroekweg in Budel, op de grens van Nederland en BelgiŽ.

Lees meer