TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Eén van de Amerikaanse luchtlandingsdivisies die deelnamen aan de strijd in Europa was de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van Sicilië en Italië. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in Normandië in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn.


  Oude en moderne mouwembleem

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  invasie
  Gewapende inval.

  Ontstaan en de Tweede Wereldoorlog

  Op 15 augustus 1942 werd de 82nd Infantry Division omgevormd tot 82nd Airborne Division, de eerste luchtlandingsdivisie waarover de Amerikanen de beschikking kregen. In april 1943 werd zij naar Noord-Afrika gezonden onder bevel van Major General Matthew Ridgway ter voorbereiding op de invasie van Italië. De divisie stond in Noord-Afrika onder bevel van General Mark Clark’s Fifth U.S. Army. Na aankomst op 10 mei 1943 in Casablanca werd de divisie per trein vervoerd naar Oujda in het noordoosten van Marokko. In Noord-Afrika werd voornamelijk getraind voor de aankomende inzet in Italië. Voor de inzet op Sicilië werd het Regimental Combat Team ingezet dat zou opereren onder bevel van de 1st Infantry Division. De uitvallocatie voor de landing op Sicilië, operatie Husky genoemd, werd Kairouan in Tunesië. De eenheden van het Regimental Combat Team zouden een parachute landing uitvoeren op het vliegveld Ponte Olivio, bij Gela in het zuiden van Sicilië.

  Op 9 juli 1943 landde een deel van de 82nd Airborne Division als para-eenheid op Sicilië en een ander deel met landingsvaartuigen vanuit zee. De landing verliep niet als gepland. De parachutisten kwamen veel te verspreid van elkaar terecht en de meesten te ver van de geplande dropzones. Desondanks wisten ze zich succesvol een weg te banen naar de hen opgedragen aanvalslocaties en veroverden ze het vliegveld in samenwerking met vanuit zee gelande Rangers en Sherman-tanks. Na operatie Husky keerde de 82nd Airborne Division terug naar Noord-Afrika om zich voor te bereiden op de invasie van het vaste land van Italië.


  Major General Matthew B. Ridgway (midden), en zijn staff, Ribera, Sicily, 25 juli 1943 Bron: U.S. Army photo

  Op 13 september 1943 nam de divisie deel aan operatie Avalanche door te landen bij Salerno in het zuiden van het Italiaanse vasteland. De divisie zou eigenlijk een luchtlanding uitvoeren bij Avellino, maar was daar tijdens het opstijgen van teruggeroepen omdat de landingen vanuit zee bij Salerno niet best verliepen. De eerste nacht werden 600 parachutisten precies op de aangewezen locatie gedropt en de dag erna nog eens 1900.

  In juni 1944 nam de 82nd Airborne Division deel aan operatie Overlord, de invasie in Normandië. De divisie voerde hier operatie Boston uit waarbij ze met parachutes landden bij Sainte-Mère-Église, Amfreville en Picauville en Operation Detroit met zweefvliegtuigen bij Sainte-Mère-Église en Les Forges. Het was voor het eerst dat divisie ook zweefvliegtuigen gebruikte. De landingen in Normandië werden chaotisch uitgevoerd. Veel parachutisten kwamen te ver van elkaar verspreid en te ver van de dropzones af terecht. Toch wist men de meeste van de geplande doelen te bereiken en veroveren.

  In september 1944 werd de luchtlandingsdivisie weer ingezet, dit keer bij operatie Market Garden. Ten tijde van Market Garden was het bevel over de divisie overgegaan naar Brigadier General James Gavin. De 82nd Airborne Division landde bij Groesbeek en rond Nijmegen met de opdracht de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal en de Waal te veroveren. Hoewel nagenoeg alle opdrachten uiteindelijk werden uitgevoerd, moest de divisie zware strijd leveren met de in de omgeving gelegen Duitse eenheden. Eén van de belangrijkste te veroveren objecten, de verkeersbrug de Waalbrug bij Nijmegen, kon pas na vier dagen, met hulp van de Britse Guards Armoured Division worden veroverd. De 82nd Airborne Division bleef in de buurt van Nijmegen tot ze op 13 november 1944 door Canadese troepen werd afgelost.

  In december 1944 en januari 1945 was de eenheid betrokken bij de Slag om de Ardennen. Na de Duitse capitulatie was de divisie onderdeel van de bezettingsmacht van Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 1619 manschappen van de 82nd Airborne Division gedood en raakten er 6560 gewond, waarvan er 332 overleden aan hun verwondingen.

  Voor haar aandeel aan de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division onderscheiden met zes campagnevanen (vergelijkbaar met de campagnesterren voor individuele militairen) voor: "Sicily", "Naples-Foggia", "Normandy" (met bronzen pijlpunt voor operatie Detroit), "Rhineland" (met bronzen pijlpunt voor operatie Market-Garden), "Ardennes-Alsace" en "Central Europe". Daarnaast ontving de divisie drie Distinguished Unit Citations (later Presidential Unit Citations genaamd, voor Chiunzi Pass/Naples/Foggia, Sainte-Mère-Eglise en Market Garden), twee keer het Franse Croix de Guerre (voor Sainte-Mère-Eglise en Cotentin), de Fourragere (erekoord) bij het Franse Croix de Guerre, de Fourragere bij het Belgische Oorlogskruis, twee maal een vermelding in de Belgische Dagorders ("Ardennes" en "België/Duitsland") en de Militaire Willemsorde 4e Klasse met Oranje erekoord (voor Market Garden).

  Vele militairen van de 82nd Airborne Division ontvingen voor acties tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijke onderscheidingen waaronder drie keer de Medal of Honor (Private First Class Charles DeGlopper, Private John Towle en First Sergeant Leonard Funk), 78 Distinguished Service Crosses, 1 Distinguished Service Medal, 32 Legions of Merit, 894 Silver Stars en 2478 Bronze Stars.

  Definitielijst

  capitulatie
  Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  invasie
  Gewapende inval.
  operatie Avalanche
  Geallieerde amfibische aanval op Salerno, 9 september 1943.
  operatie Detroit
  Luchtlanding van zweefvliegtuigen van de Amerikaanse 82ste airborne divisie in Normandië in de vroege ochtend van 6 juni 1944.
  operatie Husky
  Codenaam voor de Geallieerde landingen op Sicilië, deze aanval begon op 10 juli 1943.
  operatie Overlord
  De overkoepelende strategische planning voor de Geallieerde landing op de Normandische kust in juni 1944 t/m 90 dagen na D-Day.

  Na de Tweede Wereldoorlog

  Na de Tweede Wereldoorlog werd de 82nd Airborne Division ingezet tijdens nagenoeg alle militaire conflicten waar de Verenigde Staten bij betrokken was. Het zou echter tot 1989 duren alvorens zij voor het eerst weer een luchtlandingsoperatie zou uitvoeren, namelijk tijdens operatie Just Cause, de Amerikaanse Invasie van Panama. Sinds 1990 werd de divisie ingezet in de Perzische Golf en bij diverse humanitaire operaties. Daarnaast fungeert de eenheid als "Presidential bodyguard division".


  82nd Airborne Division, Groesbeek, 18 september 2014 Bron: Wilco Vermeer collection

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  Invasie
  Gewapende inval.

  Commandanten en Order of Battle tot juni 1944

  82nd Airborne Division

  Commanding Officers:
  Omar N. Bradley
  (23 maart 1942 – 25 juni 1942)
  Matthew B. Ridgway
  (26 juni 1942 – 27 augustus 1944)
  James Gavin
  (28 augustus 1944 – 26 maart 1948)


  Camp Claiborne, 15 augustus 1942:

  Commanding General:
  Major General Omar N. Bradley
  Chief of Staff:
  George VanPope


  Noord-Afrika, april 1943:

  Commanding General:
  Major General Matthew B. Ridgway
  Regimental Combat Team:
  504th Parachute Infantry Regiment
  505th Parachute Infantry Regiment
  325th Glider Infantry Regiment


  Sicilië, operatie Husky, 9 juli 1943:
  Commanding General:
  Major General Matthew B. Ridgway
  Samenstelling:
  504th Parachute Infantry Regiment
  505th Parachute Infantry Regiment
  307th Airborne Engineer Battalion
  376th Parachute Field Artillery Battalion
  456th Parachute Field Artillery Battalion
  319th Glider Field Artillery Battalion
  320th Glider Field Artillery Battalion
  307th Airborne Engineer Battalion
  80th Airborne Antiaircraft Battalion


  Salerno, Italië, 13 september 1943:
  Commanding General:
  Major General Matthew B. Ridgway


  29 september 1943:
  Commanding General:
  Major General Matthew B. Ridgway
  Samenstelling:
  Headquarters and HQ Company
  325th Glider Infantry Regiment
  504th Parachute Infantry Regiment
  505th Parachute Infantry Regiment
  307th Airborne Engineer Battalion
  82nd Airborne Division Artillery
      - Headquarters and Headquarters Battery
      - 319th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer) 
      - 320th Glider Field Artillery Battalion (75mm Pack Howitzer)
  80th Airborne Antiaircraft Battalion
  307th Airborne Medical Battalion
  782nd Airborne Ordnance Maintenance Company 
  407th Airborne Quartermaster Company
  82nd Airborne Signal Company
  Military Police Platoon 
  Toegewezen eenheden:
      - 1st Ranger Battalion
      - 3rd Ranger Battalion
      - 4th Ranger Battalion
      - 1st Battalion, 143rd Infantry Regiment
      - Detachment, 813th Tank Destroyer Battalion
      - A Battery, 133rd Field Artillery Battalion (105mm Howitzer) 
      - A Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer) 
      - C Battery, 155th Field Artillery Battalion (155mm Howitzer)
      - F Company, 540th Engineer Shore Regiment
      - C Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
      - Company, 83rd Chemical Battalion (Motorized) 
      - 405th Medical Collecting Company 
      - 2nd Platoon, 602nd Medical Clearing Company 
      - 1st Platoon, 90th Quartermaster Company (Railhead) 
      - H Company, 36th Engineer Combat Regiment
      - Detachment, 63rd Signal Battalion 
      - C Detachment, 72nd Signal Company (Special) 
      - Detachment, 180th Signal Repair Company
      - Detachment, 286th Signal Company

  Definitielijst

  Ranger
  Amerikaanse benaming voor een speciaal opgeleide soldaat (vergelijkdaar met commando).
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

  Order of Battle tijdens operatie Neptune in Normandië, juni 1944

  Hieronder vind u de samenstelling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Neptune, Normandië juni 1944:
  Commanding General:
  Matthew B. Ridgway
  (26 juni 1942 – 27 augustus 1944)
  Assistant Commanding:
  Brigadier General James Gavin 
  Brigadier General George P. Howell
  Chief of Staff:
  Colonel P. Eaton
  (WIA 6 juni 1944)
  Colonel Edson D. Raff
  (8 juni 1944 – 15 juni 1944)
  Colonel Robert H. Wienecke
  (15 juni 1944 – 11 juli 1944)
  G-1 (Personnel):
  Lieutenant Colonel Frederick M. Schellhammer
  G-2 (Intelligence):
  Lieutenant Colonel George W. Jack
  G-3 (Operations):
  Lieutenant Colonel Robert H. Wienecke
  (tot 15 juni 1944)
  Lieutenant Colonel Walter F. Winton
  (15 juni 1944 - 19 June 1944)
  Lieutenant Colonel Henry E. Adams
  (vanaf 19 juni 1944)
  G-4 (Supply):
  Lieutenant Colonel Bennie A. Zinn
  (WIA 7 juni 1944)
  Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
  (vanaf 7 juni 1944)
  Inspector General:
  Lieutenant Colonel Charles M. Barrett
  Signal Officer:
  Lieutenant Colonel Frank W. Moorman
  Captain Robert E. Furman
  (vanaf 7 juni 1944)
  Adjutant General:
  Lieutenant Colonel Raymond M. Britton
  Judge Advocate:
  Lieutenant Colonel Casimir D. Moss
  Finance Officer:
  Lieutenant Colonel Willaim E. Johnson
  Chaplain:
  Lieutenant Colonel George L. Riddle
  Surgeon:
  Lieutenant Colonel Wolcott L. Etienne
  (WIA 6 juni 1944)
  Major William C. Lindstrom
  (vanaf 6 juni 1944)
  Ordnance Officer:
  Lieutenant Colonel Joshua A. Finkle
  (WIA 7 juni 1944)
  Captain William B. McGuire
  (vanaf 7 juni 1944)
  Quartermaster Officer:
  Lieutenant Colonel John N. Rohrman
  HQ Commandant:
  Major Don C. Faith
  Provost Marshall:
  Major Frederick G. McCollum
  Military Government Officer:
  Captain Peter Shouvaloff
  Special Service Officer:
  Captain Rudrick R. Otto
  Pathfinders Group:
  Major Neal L. Roberts
  Headquarters Company:
  Captain George J. Clausen


  Eenheden:
  505th Parachute Infantry Regiment
  507th Parachute Infantry Reigment
  508th Parachute Infantry Regiment 
  325th Glider Infantry Regiment
  HQ, 82nd Airborne Division Artillery
  319th Glider Field Artillery Battalion
  320th Glider Field Artillery Battalion
  376th Parachute Field Artillery Battalion 
  456th Parachute Field Artillery Battalion
  80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
  82nd Airborne Signal Company
  782nd Airborne Ordnance Maintenance Company
  307th Airborne Engineer Battalion
  307th Airborne Medical Company
  82nd Airborne Military Police 
  407th Airborne Quartermaster Company
  82nd Airborne Reco Platoon
  82nd Airborne Parachute Maintenance Company

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

  Order of Battle tijdens operatie Market Garden, september 1944

  Hieronder vind u de indeling van de 82nd Airborne Division ten tijde van Operatie Market Garden, September 1944:
  Commanding General:
  Brigadier General James Gavin
  Chief of Staff:
  Colonel Robert H. Wienecke


  Eenheden:
  504th Parachute Infantry Regiment
  505th Parachute Infantry Regiment
  508th Parachute Infantry Regiment
  325th Glider Infantry Regiment
  HQ, 82nd Airborne Division Artillery
  319th Glider Field Artillery Battalion
  320th Glider Field Artillery Battalion
  376th Parachute Field Artillery Battalion
  456th Parachute Field Artillery Battalion
  80th Airborne Anti-Aircraft Artillery Battalion
  307th Airborne Engineer Battalion
  307th Airborne Medical Company
  Divisional Signals Company
  Quartermaster Company
  Ordnance Company

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

  Order of Battle tijdens de Slag om de Ardennen, december 1944 - januari 1945

  Een Order of Battle van de 82nd Airborne Division tijdens het Ardennenoffensief ontbreekt nog. Kunt u ons hiermee helpen of heeft u aanvullende gegevens voor de incomplete slagordes op de vorige pagina’s neem dan contact met ons op via het contactformulier.

  Ontvangers van de Medal of Honor

  Medal of Honor ontvangers:
  Towle, John Roderick
  (15 maart 1945)
   Company C, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
  Funk, Leonard A. Jr.
  (5 september 1945)
   Company C, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
  DeGlopper, Charles Neilans
  (28 februari 1946)
   Company C, 325th Glider Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.