TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 82nd Airborne Division en Operatie Veritable

Dit dubbele monument is opgedragen aan het 508e van de 82nd Airborne Divisie en aan de gehele operatie Veritable.

Op 17 september, vanaf 13:30 uur werd aan weerskanten van de weg Groesbeek Ė Wyler de 508th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division gedropt. Het eerste doel was om de dropzone veilig te stellen en daarna op te rukken naar de lijn grofweg tussen Restaurant Rozenhof in Heilig Landstichting en Berg en Dal. Dit was bereikt om 19:00 uur.

Met deze doelen veiliggesteld kon vooruit gekeken worden naar de brug. Besloten werd om Company A en B werden via de Groesbeekseweg naar de Waalbrug te sturen, waarbij Company G vanuit Berg en Dal via de Oude Kleefsebaan ondersteuning boden. Ze kwamen rond middernacht tot 350 meter van de brug, maar niet verder.

De volgende dag zouden er zweefvliegtuigen landen op de landingzones ten oosten van Groesbeek. De 508th was ondertussen verspreid over het gebied tot aan het Maas-Waalkanaal. In de ochtend vond er een Duitse tegenaanval plaats vanuit Wyler die de landingzone T veroverde. De enige compagnie die er lag kon weinig tegen houden. Een andere tegenaanval veroverde de zuidelijk gelegen dropzone N. De eenheden waren van Division 406 die met verschillende, snel bij elkaar geraapte, Kampfgruppen aanviel.

De Amerikanen wisten tegen 14:00 uur landingzone T weer te heroveren, net op tijd voor de komst van de zweefvliegtuigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken