TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Artikelen

Amerikaanse 105th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 maart 2015

Amerikaanse 105th Infantry Regiment

Het 105th Infantry Regiment werd aanvankelijk geformeerd als de 2nd New York Infantry van de New York State National Guard. De eenheid nam deel aan de Amerikaanse Burgeroorlog, de Spaans-Amerikaanse Oorlog, de Mexicaanse Grensoorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het regiment deel uit van de 27th Infantry Division "New York Division".

Amerikaanse 134th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 6 september 2020

Amerikaanse 134th Infantry Regiment

Het 134th Infantry Regiment was vlak voor de Eerste Wereldoorlog ontstaan vanuit de Nebraska National Guard. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de eenheid formeel omgevormd tot 134th Infantry Regiment. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd op de Aleoeten, NormandiŽ, Noord-Frankrijk, het Rijnland, de Ardennen, de Elzas en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het regiment in afgeslankte vorm bestaan tot het in 2003 werd omgevormd tot een Cavalry Regiment welke in 2005 formeel de 134th Cavalry Regiment werd.

Amerikaanse 164th Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 september 2020

Amerikaanse 164th Infantry Regiment

Het 164th Infantry Regiment ontstond vanuit de North Dakota Army National Guard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het regiment voornamelijk als tweedelijns opleidings- en bevoorradingseenheid ingezet in Frankrijk. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd in de Zuidelijke Pacific als onderdeel van de zogenaamde 23rd Infantry Division "Americal". Het 164th Infantry Regiment nam deel aan de strijd in Guadalcanal vanaf 13 oktober 1942, waar het als voorhoede van haar divisie naartoe was gestuurd ter versterking van de 1st Marine Division. Na de strijd op Guadalcanal werd de eenheid teruggetrokken naar Fiji voor herstructurering, waarna het deelnam aan de strijd op Bougainville en de Filippijnen.

Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 september 2015

Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment

Het 508th Parachute Infantry Regiment werd op 6 oktober 1942 geformeerd en uiteindelijk ingedeeld bij de 82nd Airborne Division. De eenheid nam deel aan D-Day, Market Garden en de Slag om de Ardennen. Op 25 november 1946 werd de eenheid in de Verenigde Staten weer opgeheven.

Amerikaanse 82nd Airborne Division
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 september 2015

Amerikaanse 82nd Airborne Division

Eťn van de Amerikaanse luchtlandingsdivisies die deelnamen aan de strijd in Europa was de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van SiciliŽ en ItaliŽ. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in NormandiŽ in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn.

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 oktober 2020

Amerikaanse Bombing Squadron 5 (VB-5)

Bombing Squadron 5 (VB-5) van de US Navy was het bommenwerper eskader van de Yorktown Airgroup. Na het zinken van de USS Yorktown (CV-5) werd de eenheid opgeheven. Voor de nieuwe USS Yorktown (CV-10) werd later opnieuw een Bombing Squadron 5 (VB-5) geformeerd.

Amerikaanse Infantry Divisions
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 19 maart 2010

Amerikaanse Infantry Divisions

Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog begon met de Duitse inval in Polen bestond het Amerikaanse leger uit vijf divisies. Vergeleken met andere landen stonden de Verenigde Staten hiermee op de zeventiende plaats. Als gevolg van de isolationistische politiek in het Interbellum was de omvang van de Amerikaanse strijdkrachten drastisch afgenomen. Vijf en een half jaar later hadden de Verenigde Staten ruim acht miljoen man onder de wapenen, verdeeld over de zee-, lucht- en landmacht.