TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Type 4 Ho-Ro gemechaniseerd geschut

  Inleiding

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde het Japanse Keizerrijk verschillende tanks en andere pantservoertuigen. De meest bekende Japanse tanks zijn de lichte Type 95 Ha-Go en de middelzware Type 97 Chi-Ha. Niet alleen tanks werden door Japan gebouwd maar ook gemechaniseerde artillerie. De Type 4 Ho-Ro was een krachtig Japans gemechaniseerd geschut bewapend met een 150mm houwitser. Het voertuig was een van de weinige soorten gemechaniseerd geschut die het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog gebruikte.

  Omschrijving

  De in grote getale ingezette middelzware Type 97 Chi-Ha tank werd door de Japanse legertop geschikt geacht als basis voor het ontwerp van een gemechaniseerd geschut. Het onderstel van de Type 97 werd in 1944 gekozen met daarop een licht gepantserde opbouw waarin een 150mm houwitser werd gemonteerd. De Type 4 Ho-Ro leek op de Duitse 'Grille' series: licht gepantserde artillerie. De Type 4 Ho-Ro had een maximale bepantsering van 12 tot 25mm staal aan de voorkant van de romp en 25mm staal aan de voorkant van het pantserschild (opbouw). De achterkant en de bovenkant van het pantserschild waren open gelaten. Vliegtuigen, bazooka's en handgranaten vormden zodoende een grote bedreiging voor de bemanning omdat de open cabine voor weinig bescherming zorgde. Daarnaast was de stalen bepantsering van het voertuig vastgeklonken met bouten of klinknagels. Een groot nadeel daarvan was dat die los konden komen, en na treffers van vijandelijke pantsergranaten, als projectielen werden gelanceerd met alle dodelijke gevolgen van dien.

  Bewapening

  De bewapening van de Type 4 Ho-Ro bestond uit een 150mm Type 38 houwitser (Type 38 15 cm houwitser). De 150mm houwitser was in 1905 ontworpen door de Duitse fabrikant Krupp en had een gewicht van 2250 kilogram en een looplengte van 1.64 meter. De Japanners hadden dat wapen in Duitsland gekocht en vanaf 1911 in licentie laten produceren door het Legerarsenaal van Osaka. Het wapen had een bereik van zes kilometer en kon brisant munitie (Type 92, 'HE' High Explosive) en pantsergranaten met explosieve inhoud (Type 95, 'APHE' Armor-Piercing High Explosive) afvuren. De explosieve lading van de brisant granaat bestond grotendeels uit TNT. Het wapen was in staat een 35.9 (36) kilogram zware brisant granaat af te vuren met een mondingssnelheid van 290 meter per seconde tot op een afstand van 5900 meter. De pantsergranaat woog 36 (36.1) kilogram en was gevuld met plusminus 2.6 kilogram TNT. Het vergde veel tijd om de munitie te laden en de vuursnelheid van de Type 4 Ho-Ro was minimaal (ongeveer 5 schoten per minuut). De houwitser was vooral bedoeld om bunkers en vijandelijke posities te vernietigen. Om tanks te vernietigen was het wapen niet zo geschikt. Daarvoor gebruikten de Japanners 37 en 47mm kanonnen. De 150mm Type 38 houwitser werd in 1942 door het Japans Keizerlijk Leger verouderd verklaard en deels vervangen door de Type 4 15 cm houwitser.

  Inzet

  De Type 4 Ho-Ro voertuigen werden ingezet in vier houwitser batterijen. De meeste voertuigen werden in 1944 en 1945 door Amerikaanse troepen vernietigd of veroverd. Vaak werd de Type 4 Ho-Ro ingezet als defensief artilleriewapen om de door Japan veroverde eilanden in de Pacific te verdedigen tegen Amerikaanse grondaanvallen. Sommige Type 4 Ho-Ro voertuigen werden door de Japanse Tweede Tankdivisie ingezet in de Filipijnen. Door de lage productieaantallen en de zwakke bepantsering waren de voertuigen over het algemeen niet opgewassen tegen Amerikaanse wapens zoals de M4 Sherman tanks en modernere artillerie.

  Technische gegevens:

  Model:Type 4 Ho-Ro
  Gewicht: 13.300-16.300 kg
  Bemanning:4 tot 6 man (bronnen verschillen en noemen 4, 5 of 6 man)
  Motor:Mitsubishi Type 100 luchtgekoelde dieselmotor van 170pk
  Snelheid:38 km/u op de weg
  Bereik:200-250 km
  Afmetingen:Lengte: 5.52 meter, hoogte: 2.36 meter (hoogte schild 1.55 meter), breedte: 2.33 meter
  Bewapening:1 x 150mm Type 38 houwitser, eventueel machinegeweren (7.7mm)
  Munitie:150mm Type 38 (28 granaten)
  Bepantsering:Maximaal 25mm (voorkant pantserschild), zijkant romp: 20 tot 25mm

  Definitielijst

  artillerie
  Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
  houwitser
  Ook bekend als Haubitze (Du) of Howitser (En). Houwitser is een krombaan geschut. Schiet dus met een kromme baan en heeft daardoor een minder grote reikwijdte. Deze kan voor een 155mm houwitser toch nog bij 18 km liggen
  TNT
  Trinitrotolueen. Springstof. Voornamelijk gebruikt in bommen en zwaardere granaten.

  Afbeeldingen

  Type 4 Ho-Ro. Bron: Wikimedia Commons.
  Type 4 Ho-Ro vanaf de zijkant gefotografeerd. Bron: Wikimedia Commons.

  Informatie

  Artikel door:
  Ruben Krutzen
  Geplaatst op:
  08-05-2018
  Laatst gewijzigd:
  23-02-2019
  Feedback?
  Stuur het in!