TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Flotten-Kriegsabzeichen

Het Flotten-Kriegsabzeichen (High Seas Fleet War Badge) werd op 30 april 1941 ingesteld op aanbeveling van Admiraal Erich Raeder, die op dat moment de opperbevelhebber van de Duitse Marine (Kriegsmarine) was. Dit uit erkenning voor de acties van de Kriegsmarine op zee, tegenover, voornamelijk, de Britse marine. De ontwerper en voornaamste producent van deze onderscheiding, was Adolf Bock uit Berlijn. Ondanks het feit dat de onderscheiding pas in 1941 werd ingevoerd, kon hij ook met terugwerkende kracht worden uitgereikt.

Het Flotten-Kriegsabzeichen werd in eerste instantie gemaakt van messing en later van zink. De onderscheiding is gemakkelijk te herkennen aan het donker zilverkleurige Duitse slagschip dat op volle snelheid recht op je af komt, ploegend door de zee en hierbij een boeggolf producerend in het midden van de onderscheiding. Het slagschip is omgeven door een goudkleurige krans van eikenbladeren met aan de bovenkant een adelaar met gespreide vleugels en een hakenkruis in zijn klauwen. Aan de onderkant van de krans zit een geknoopt lint in de vorm van een X, met in de boven- en onderkant van de V (gevormd door de knoop) een eikel. De krans bestaat uit 8 trossen van twee eikenbladeren aan elke kant. Aan de top van elk blad zit afwisselend aan de buiten en binnenkant van de krans een eikel. De onderscheiding is zeer gedetailleerd, vooral de patrijspoorten, kanonnen en de boeggolf. Vanaf de onderkant tot aan de top van de adelaarskop, bedraagt de lengte 57 mm en de breedte 44 mm. De breedte van de krans is 7 mm en de spanwijdte van de adelaar is 31 mm. De achterkant is vlak met een iets opgezette vorm en zwartkleurig. De speld en haak zijn eveneens zwart van kleur. Enkele bekende producenten zijn: Adolf Bock uit Berlijn, (FEC. ADOLF BOCK AUSF. SCHWERIN BERLIN) Schwerin uit Berlijn, (SCHWERIN BERLIN 68) Friedrich Orth uit Wenen, (f.o.) Rudolf Souval uit Wenen, (R.S.) Richard Simm & Sohn uit Gablonz ad N. (R.S.&S.) en B. H. Mayer uit Pforzheim. (L/18) Er is ook nog een tweede versie geproduceerd door de firma Mourgeon uit Parijs. Deze versie lijkt heel veel op andere model.

Het Flotten-Kriegsabzeichen werd uitgereikt in een donkerblauwe doos met een blauwe pluizige bodem en met witte zijde beklede randen maar ook wel in een grijze papieren zak, waar de naam van de onderscheiding op was gestencild. Het werd uitgereikt met een standaard document. De onderscheiding werd gedragen op het onderste gedeelte van de linkerborstzak, onder het IJzeren Kruis I Klasse, of een gelijkwaardige onderscheiding.

De onderscheiding werd uitgereikt aan matrozen en officieren van de Kriegsmarine, die dienden op de schepen van de Duitse vloot. Dit waren voornamelijk de slagschepen en kruisers, maar ook de schepen die deze twee operationeel ondersteunden. De manschappen van de slagschepen en kruisers werden voor de onderscheiding voorgedragen door de commandant van de gevechtsgroep en het andere marinepersoneel door het Marinehoofdkwartier. De criteria voor het ontvangen van deze onderscheiding waren:

- 12 weken dienst op een slagschip of een kruiser, waarbij men zich onderscheidt/bewijst en goed gedraagt.

Het aantal weken werd verminderd als aan één van de volgende condities voldaan werd.

- Als de ontvanger gesneuveld was of gewond was geraakt tijdens de reis.
- Uitstekende prestaties tijdens een gevecht.
- Als de operatie succesvol was.
- Het schip tijdens gevechten tot zinken was gebracht. (Bismarck, Admiral Graf Spee, Blücher)
- Voor deelname aan de acties "Rawalpindi" en "Jan Mayen."
- Alle bemanningsleden van de Scharnhorst en de Gneisenau ontvingen de onderscheiding vanwege de operationele resultaten van de schepen.
-Aan elk bemanningslid van de Tirpitz, die op het moment aanwezig was, toen het op 12 november 1944 in het Tromsö fjort werd vernietigd door de Britse luchtmacht.

HMS Rawalpindi was een Britse hulpkruiser van 16.700 Brt. die op 23 november 1939 door de Scharnhorst en Gneisenau tot zinken werd gebracht.

Het vestzakslagschip Deutschland voer in november 1939 van Groenland naar het zuiden waar het ter hoogte van het vulkanische eiland Jan Mayen twee vijandelijke schepen tot zinken bracht.

Flotten-Kriegsabzeichen mit Brillanten.
Deze onderscheiding is geproduceerd in massief zilver. (.800) Het hakenkruis is iets vergroot en hier zijn 14 "Rose-cut" diamanten ingezet.
Over het ontstaan van het Flotten-Kriegsabzeichen met brillianten, bestaan veel onduidelijkheden. Enkele hoge marine officieren beweren dat het gebruikelijk was, dat marinepersoneel die het Eikenloof bij hun Ridderkruis ontvingen, ook tegelijkertijd werden onderscheiden met het Flotten-Kriegsabzeichen mit Brillianten.
Alleen Admiraal Theodor Krancke (Marinegruppenbefehlshaber West 18-10-1944) zou in aanmerking zijn gekomen voor deze onderscheiding. Hij heeft hem echter nooit ontvangen. Toch bestaat er zo`n onderscheiding in een Engelse privé verzameling, wat zonder twijfel een uit die tijd afkomstig origineel exemplaar is. Het blijft echter onduidelijk of het hier om een niet verleend exemplaar gaat of dat er, tot op de dag van vandaag een onbekende uitreiking heeft plaats gevonden.

Assmann, Heinz* 15 augustus 1904
† 15 oktober 1954

meer
Bahr, Rudolf (U-305)* 1 april 1916
† 16 januari 1944

Behr, Baron von, Helmuth (U-546)* 24 september 1919
† 24 april 1945

meer
Boehm, Hermann (Generaladmiral)* 18 januari 1884
† 11 april 1972

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Assmann, Heinz15-08-190415-10-1954meer

Bronnen