TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bevrijding van Helmond, of toch Eindhoven?

Begin oktober 2021 werd er een nieuw boek in Helmond gepresenteerd. Nostalgie, Helmond in de jaren 1940-1950. Verhalen van Toen. Hierin verhaalt Jan van Dalen over zijn jeugd in de jaren Ď40 en Ď50 van de vorige eeuw. Van Dalen woonde in de Dijkschestraat in Helmond en maakte daar de bezetting en bevrijding mee. Het boek werd geÔllustreerd met een aantal foto's, waaronder onderstaande met het bijschrift "De bevrijders trekken Helmond binnen".

De bevrijders trekken Helmond binnen. Foto: Gerrit Oom, via RHCe.

Een foto die ik niet meteen herkende. Als fotobronnen werden privťfoto's en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven genoemd. Zou dit een nog onbekende privťfoto zijn? De tank is een Cromwell-tank; bijzonder, omdat de tankregimenten van de 11th Armoured Division met Shermans waren uitgerust. Enkel de verkenners van de 15th/19th The King's Royal Hussars waren uitgerust met Cromwells, maar die waren niet direct bij de bevrijding van Helmond betrokken. Enkel C-Squadron werd gebruikt ter ondersteuning bij het opruimen van de laatste Duitsers in Helmond.

Na contact met de heer Van Dalen bleek de foto toch uit het archief in Eindhoven te komen. Daar werd aangegeven dat de foto uit het oude archief in Helmond kwam en op 25 september 1945 in de Helmondsche Courant stond. Veel meer informatie was er niet.

Helmondsche Courant, 25 september 1945.

Na enig speurwerk op internet kwamen we de foto ook nog tegen in het archief van het Verzetsmuseum in Amsterdam. Daar luidde het bijschrift: "Bevrijding van Eindhoven, 19 sept. 1944: intocht van de geallieerden met tanks. Op de voorgrond een Cromwell. Op de achtergrond een Challenge [sic]." Zou het dan Eindhoven zijn? De achterste tank is een Cruiser Mk VIII Challenger, niet de moderne Challenger die nu nog door het Britse leger gebruikt worden.

Gelukkig is daar het boek van Barry Wonder, Bevrijding Woensel, waar dezelfde foto werd afgedrukt op pagina 266. Hij, en velen die hielpen zoeken op internet, wist mij te vertellen dat de foto gemaakt was in Eindhoven. Het dak van het Texaco-tankstation op de hoek Boschdijk-Marconilaan is rechts nog net zichtbaar.

Andere voertuigen, maar dezelfde locatie. Foto: Gerrit Oom, via Barry Wonder.

Hopelijk kan het archief in Eindhoven de informatie bij de foto wijzigen zodat deze niet meer in Helmond gebruikt wordt. Het is een kleine misser in een verder heerlijk boek met anekdotes uit de oorlogsjaren en er na.

Met dank aan: Barry Wonder.

Nostalgie
Helmond in de jaren 1940-1950. Verhalen van Toen.
ISBN: 9789464317961
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Nostalgie

Gebruikte bron(nen)