TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plaquettes St. Josef Gedachtenis Kapel te Helmond aangepast

In augustus 2014 begon ik mijn artikel met "Af en toe heb je van die dagen dat je even denkt 'wat zal ik nu eens gaan doen'." Daarmee begon een jarenlang onderzoek naar de Helmondse oorlogsslachtoffers zoals ze indertijd op de plaquettes in de St. Josef Gedachtenis Kapel in het Hortensiapark in Helmond hingen. Al snel bleek dat er wel wat nieuwe informatie te vinden was, maar er was ook veel kwijt. Het onderzoek van de oorspronkelijke werkgroep bijvoorbeeld. Het zou het in het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven moeten liggen, maar aldaar konden ze het niet vinden. Het zou tot januari 2015 duren voordat het archief de stukken wist te lokaliseren.In de kapel hing altijd al een lijstje met aanvullingen die de oorspronkelijke projectgroep had opgesteld. Deze lijst werd in september 2015 aangepast en in september 2019 nog een keer. Allemaal aanvullingen en verbeteringen naar aanleiding van archiefonderzoek en informatie van nabestaanden; informatie die de oorspronkelijke projectgroep in de jaren '90 niet voor handen had.

Burgemeester Blanksma-van den Heuvel van Helmond had tijdens de herdenkingen op 4 mei en 25 september de afgelopen jaren al meerdere keren laten weten dat ze de plaquettes in de kapel graag gewijzigd had gezien met deze nieuwe informatie. Het duurde echter nog een paar jaar voordat ik zeker genoeg was dat er niet nog meer aanvullende informatie zou opduiken. Al zul je altijd zien dat dat na dit schrijven zal gebeuren...

Op 4 mei 2022, vorig jaar, sprak ik de burgemeester weer. Weer gaf ze aan dat ze de plaquettes graag gewijzigd wilde zien. Ik gaf aan dat ik weinig zin had om mij in de ambtelijke molen te storten om dit voor elkaar te krijgen. Ze haalde er meteen een ambtenaar bij en gaf aan dat ik rechtstreeks naar haar secretariaat moest mailen. Dat gaf de burger moed en mailen deed ik dezelfde avond nog. Het duurde echter tot 13 juni voor ik antwoord kreeg van de desbetreffende ambtenaar... Dat gaf minder vertrouwen.

Een lang verhaal kort: bij de herdenking op 25 september 2022 was er nog niks veranderd; ik was nog geen steek verder dan enkel een paar toezeggingen. Ik sprak de burgemeester weer en overhandigde haar 24 pagina's aan mailwisseling met de mededeling dat het niet echt op schoot. Ze nam direct actie, maar het zou weer maanden duren voordat het eindelijk rond was. Het aantal mails (en het aantal ambtenaren) was ondertussen niet meer te tellen, maar ik kreeg uiteindelijk op 16 april 2023 het verlossende bericht dat de plaquettes waren aangepast. Net op tijd voor de herdenking op 4 mei.

Het is een mooie afronding van een periode van negen jaar. Het werden in totaal 19 verbeteringen en zes aanvullingen, voor een totale lijst van nu 127 namen. En nu is het wachten op de eerste correctie op de nieuwe lijst...


De nieuwe plaquettes, met de toevoeging van onder andere Natan Andriesse.

Gebruikte bron(nen)