TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Helmondse oorlogsslachtoffers: mevrouw Bakker

Dat het veel meer werk zou zijn als ik in eerste instantie had gedacht was al duidelijk in mijn vorige bericht over de Helmondse oorlogsslachtoffers. Drie maanden later kom ik langzaamaan verder. Families beginnen zich te melden en informatie druppelt binnen. Helaas heb ik het archief van de oorspronkelijke werkgroep nog niet kunnen vinden. Deze is (nog) niet aanwezig in het regionaal archief en de gemeente Helmond heeft het nog niet kunnen localiseren.De zoektocht gaat echter verder, er komt informatie binnen uit Den Haag en van familie van slachtoffers. Op internet is veel te vinden, maar alles staat verspreid. Richard Schoutissen heeft een website over de oorlogsslachtoffers van buurgemeente Deurne. Een aantal slachtoffers komt hier vandaan, dus is er gelukkig een overlap.

Al een tijdje zat ik met iets vreemds. Bij een bombardement op Het Hool in Helmond vielen vier slachtoffers. Het boek "Onder bescherming van de Engel GabriŽl" schreef daarover: "De doden waren Ceesje Beks, oud vijf jaar, Noord-Koninginnewal 13; Lambertus Johannes Dovens, tien jaar, Kamsteeg 13; mevrouw Bakker en Johannes Theodorus Bakker, evacuťs, Noord-Koninginnewal 13." De minimale informatie over "mevrouw Bakker" viel al meteen op. Vooral ook omdat er maar ťťn Bakker (Johannes) op het monument in Helmond staat. Richard heeft op zijn website het bidprentje staan, waarin ook Johannes' moeder wordt vermeld, Johanna Maria van der Zwaan-Bakker. Overduidelijk de "mevrouw Bakker" uit het verhaal.

De vraag is nu alleen waarom zij niet en haar zoon wťl op het monument in Helmond staat vermeld en hoe we haar aan het monument kunnen toevoegen. De twee andere slachtoffers van het bombardement staan er namelijk ook op.

Heeft u meer informatie over de familie Bakker of over de andere Helmondse oorlogsslachtoffers, neem dan contact met ons op via het formulier of helmond@tracesofwar.com.

Bidprentje via Oorlogsslachtoffers Gemeente Deurne.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 26-10-2014 15:59:17