TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2012

  Half zeven op zaterdagochtend gaat de wekker in een hotel in Houffalize. Uw reporter wordt wakker in de regenachtige Ardennen. Vandaag vindt de 35ste editie van de Bastogne Historic Walk plaats en STIWOT is op volle oorlogssterkte aanwezig. Het zal het eerste event worden waar we live foto's proberen door te sturen vanaf de smartphone. Om later terug in het hotel dit verslag te maken met de foto's van de camera's. Morgen vertrekken we naar Recogne voor het re-enactmentevent om de dag af te sluiten met de parade door de straten van Bastogne.  Vertrek uit het hotel was nog voor dat het ontbijt geserveerd werd, dat vond dus maar onderweg plaats. Om kwart voor acht arriveerde uw reporter in de sporthal van Bastogne voor de start. Er werd nog wat laatste informatie ingewonnen over de route en de eerste foto's worden nog in het donker geschoten.
  De wandelsector van vandaag was Hemroulle. Hier werd het Amerikaanse 401ste Glider Infantry Regiment op 25 december 1944, kerstochtend, verrast door 18 Mark IV tanks en ondersteunende infanterie. Haastig aangevuld met koks, klerken, radiomannen en gewonden die konden lopen werd de lijn tijdelijk gehouden. Uiteindelijk wordt met de steun van tankjagers van het 705ste Tank Destroyer Regiment en het 463ste Parachute Field Artillery Battalion de Duitse stormloop gestopt. Met deze informatie in het achterhoofd konden we op weg.  De ontvangen informatie bleek al snel gedeeltelijk incorrect te zijn, niet met de klok mee lopen maar er tegen in... Snel de auto weer in om naar het volgende onderscheppingspunt te rijden. Hier was, net buiten Bastogne, een mortiergroep neergezet door Nederlandse re-enactors. Hier werden even snel foto's gemaakt, we zouden in de middag namelijk nog een keertje terugkomen.  De reis vervolgde zich verder naar het noorden naar Recogne. Veel wegen in het dorpje waren al afgesloten, op een na. Puur toevallig kwamen we bij een complete groep re-enactors uit die nogal verrast waren door al het spontane fotogeweld, ze dachten namelijk dat alle wegen al afgesloten waren.  Verder ging de reis naar het volgende dorpje, Longchamps, ook hier zat een mortiergroep klaar, al werden ook zij verrast door het vroege bezoek.  De reis gaat verder via Champs naar het Chauteau de Rolley waar een veldhospitaal werd opgezet. Ook hier kon uw reporter uitvoerig fotograferen tot een boze boer de auto voor zijn tractor aan de kant wilde hebben...

  Iets na half 10 zijn we weer terug in Bastogne alwaar de eerste wandelaars van de korte route al binnenlopen. We besluiten dezelfde weg weer terug te rijden om de wandelaars op verschillende plekken te onderscheppen.  Veel wegen zijn ondertussen afgesloten en met enkel een tussenstop in Longchamps komen we weer uit bij de Nederlandse re-enactors net boven Bastogne.
  Vervolgens was het door naar het centrum van Bastogne. Bij de Bastogne Barracks waren een groot aantal voertuigen en tanks te zien. Er kon een bezoek gebracht worden aan het Vehicle Restoration Center en aan diverse bijgebouwen met voertuigen en tentoonstellingen.
  Om twee uur werd er met diverse tanks een rondje rond het paradeplein gereden. Zeer indrukwekkend om dat van dichtbij mee te maken.


  Om 3 uur begonnen in Bastogne de herdenkingen, eerst bij het Pattonmonument, vervolgens bij het McAuliffe monument.  Aansluitend om 4 uur vond het notenwerpen plaats, uiteraard als referentie aan de beroemde 'Nuts!' uitspraak.

  Met meer dan 600 foto's keerde we terug naar het hotel, waar we hier nu een kleine selectie van tonen. Op naar morgen, want dan zijn we er wederom bij!

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, met dank aan: Fred Bolle for the translation in English.
  • Gepubliceerd op: 15-12-2012 20:59:03