TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2015

De 38ste Bastogne Historic Walk was voor uw reporter na 2012, 2013 en 2014 zijn vierde opeenvolgende bezoek aan dit bijzondere evenement. Traditioneel is er in en rondom Bastogne in het weekend van de Bastogne Historic Walk veel meer te doen en ook hierover bericht uw reporter natuurlijk in dit fotoverslag. Na op vrijdagavond te zijn aangekomen in Houffalize ging de wekker op zaterdagochtend al vroeg af om maar op tijd bij het Centre Sportif in Bastogne te zijn voor de start van de Bastogne Historic Walk. Toen uw reporter daar arriveerde was het echter nog verdacht rustig en pas vanaf 08:00 uur kwamen de wandelaars in grote getale opdagen.
Het dorp Wardin was dit jaar officieel het thema van de mars maar slechts de wandelaars die de 21 kilometer liepen kwamen daadwerkelijk door dit dorp. De routes van de 7,5 en 14 kilometer concentreerden zich met name rondom het Bois Jacques, voor veel mensen een veel aansprekender thema. Het dorp Wardin was tijdens het Ardennenoffensief echter zeer van belang omdat de hoofdweg van Wiltz naar Bastogne net ten zuiden van het dorp loopt. Deze weg was voor de Duitse eenheden een belangrijke opmarsroute in westelijke richting.

In de nacht van 18 op 19 december 1944 werd Team OíHara dan ook, als ťťn van de drie teams van de 10th Armored Division die beschikbaar waren, naar de hooggelegen grond tussen Wardin en de hoofdweg gestuurd. Hier zou Team OíHara de verbinding vormen tussen in het noorden 501PIR, de eenheid die dit jaar de patch van de Bastogne Historic Walk sierde, en in het zuiden 327GIR. Waar de verdedigers verwachten dat de Duitse eenheden direct over de hoofdweg zouden aanvallen werd Wardin zelf echter aangevallen. Hier liep I Company, 3rd Battalion, 501PIR in de val. Op 19 december verloor deze eenheid al haar officieren en 45 soldaten tijdens de gevechten in Wardin.
Voordat uw reporter in Wardin zou arriveren vertrok hij vanaf het Centre Sportif echter eerst in het kielzog van de wandelaars in de richting van het Mardasson. Het monument dat hier op de heuvel staat is een echt landmark op de plaats waar de verst doorgedrongen Duitse eenheid tijdens de omsingeling van Bastogne in december 1944 zou zijn gestuit door de Amerikaanse verdedigers. De route liep verder via Neffe naar Wardin waar helaas geen re-enactors werden aangetroffen door uw reporter. Na ook Harzy, Benonchamps en Arloncourt te doorkruisen was het uiteindelijk in de omgeving van Oubourcy wel raak. Het leek er echter op dat uw reporter te vroeg arriveerde en het display nog niet helemaal gereed was.
Aangekomen bij het Bois Jacques bleek het onlangs onthulde monument inmiddels voor de vierde maal te zijn vernield door vandalen. Ook het reeds langer bestaande monument voor Easy Company bleek ditmaal niet onbeschadigd uit de strijd te zijn gekomen. Over het nut van veel nieuwe monumenten kan je twisten maar ze vernielen is natuurlijk absoluut onacceptabel! Gelukkig was er in het Bois Jacques ook veel moois te zien voor de wandelaars. Vele jeeps en re-enactors te voet doorkruisten het bos en de omliggende wegen.Met het bezoek aan het Bois Jacques kwam een eind aan de Bastogne Historic Walk. Traditiegetrouw volgde aansluitend een bezoek aan de Bastogne Barracks. Hoogtepunten waren natuurlijk de vele rijdende voertuigen en het Vehicle Restoration Center maar ook een display van een veldhospitaal maakte een meer dan goede indruk!
Ook Chateau Rolley kon uw reporter natuurlijk niet overslaan. Dit bleek een pareltje dat dit jaar nog niet door andere bezoekers was ontdekt. In de schuren van het Chateau werden door re-enactors zeer sfeervolle en levensechte displays neergezet. Terug in de tijd!


Afgesloten werd er in Joubieval. Hier werd door het Bulge Relics Museum een re-enactment evenement verzorgd. Uw reporter zag hoe de Belgische bevolking, op de hielen gezeten door Duitse eenheden, moest vluchten voor het oorlogsgeweld. Maar ook de Duitse eenheden sloegen op hun beurt weer op de vlucht toen de Amerikanen arriveerden.
Een interessante afsluiting van een volle dag die weer in vele fotoís resulteerde!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 12-12-2015 22:00:25