TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2015

  Twee jaar geleden waren we er ook al eens bij; In the footsteps of the 82nd Airborne Division is een jaarlijks georganiseerde mars rond de gevechten van de 82nd Airborne Division in de Ardennen. Dit jaar werden de locaties gerelateerd aan het 504th Parachute Infantry Regiment aan gedaan. De start en de finish lagen in La Gleize, wereldberoemd vanwege de enorme Tiger II Tank. Uw reporter vertrok vrijdag vanuit Nederland, om vanaf de Duitse grens in twee dagen in westelijke richting via La Gleize naar het verste punt van de Duitse opmars tijdens het Ardennenoffensief bij Dinant rijden.

  We begonnen de tocht dan ook bij Lanzerath waar de Duitse eenheden op 16 december 1944 in gevecht raakten met de eerste Amerikaanse linies. Na het monument gevonden te hebben reden we door naar het Baugnez 44 Historical Center om daar een indruk te krijgen van de opmars van Kampfgruppe Peiper. Daarna was het door naar La Gleize waar we de nacht doorbrachten in een gezellig B&B. De eigenaren wisten ons nog op wat mooie plekjes te wijzen met de bijbehorende geschiedenis. De grote ontbijttafel was uitermate geschikt om de route van morgen op onze wandelkaarten in te tekenen.  De volgende dag was het vroeg op om bij de start van de mars aanwezig te zijn. Er vond een kranslegging plaats bij het monument waarna de mars begon. Wij bezochten het museum en reden vervolgens door naar Cheneux om aldaar de kranslegging bij het monument bij te wonen. Aan het eind van de mars hielden we vast aan ons plan en besloten te bekijken hoe ver de Duitsers daadwerkelijk wisten op te rukken. Dat was tot in Celles bij Dinant, waar nu nog een Panther-tank staat. Vanuit La Gleize is dat bijna anderhalf uur rijden. Zowel Celles als de Panther zijn eigenlijk niet heel erg de moeite waard, maar de rit er naar toe geeft een heel goed beeld over hoe ver de Duitsers daadwerkelijk wisten door te dringen in de koude december maand in 1944. Hier onder een overzicht van de foto's die we tijdens de wandeltocht maakten.


  Château de Froidcourt heeft verder niks met de Tweede Wereldoorlog te maken maar was wel een mooi plaatje tijdens de mars.


  Na een lange wandeling ging de soep er bij deze re-enactor goed in... Het einde komt langzaamaan in zicht.

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, met dank aan: Fred Bolle (translation)
  • Gepubliceerd op: 22-02-2015 12:41:18