TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Duitse oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Een bezoekje brengen aan de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn blijft altijd een dubbel gevoel geven. De soldaten die hier rusten behoorden weliswaar tot 'de vijand', maar waren aan de andere kant ook vaak maar gewone jonge jongens die een oorlog ingestuurd werden. Dat ook zij een liefhebbende familie hadden is nog altijd te zien. Er staan altijd wel ergens verse bloemen, beeldjes of zelfs knuffels.

Het zet je aan het denken: je ziet de namen op de stenen, maar hebt geen idee wie het waren. Waren ze dappere helden, zoals Karl-Heinz Rosch of fanatieke nationaalsocialisten, zoals Wim Heubel? Wat is goed en wat is slecht in een oorlog? Er zit in ieder geval een groot grijs gebied tussen, vol met grijze kruizen...







Kapitein Timmermans werd in 1948 aangesteld als beheerder van de begraafplaats. Dit zou een tijdelijke aanstelling zijn, hij bleef echter 28 jaar. Na zijn dood werd op zijn verzoek zijn as uitgestrooid op deze begraafplaats en deze gedenksteen geplaatst.




Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 03-01-2013 07:01:54