TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

STIWOT Battlefieldtour "Ardennenoffensief" 2016

In navolging van de editie van 2015 organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een Battlefield Tour naar de Ardennen. Het centraal gelegen Hotel Domaine Ol Fosse d'Outh in Houffalize was de uitvalsbasis van deze zeer complete reis en de touringcar werd weer verzorgd door Betuwe Express. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de locaties die tijdens deze Battlefield Tour werden bezocht, verwijzen we graag naar het voorgaande reisverslag. Hier volstaan we met een fotoreportage - aangevuld met korte toelichting - welke een indruk geeft van de editie van dit jaar.De eerste stop die we maakten was op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument Henri-Chapelle. Hier werd in grote lijnen over de aanloop naar het Ardennenoffensief en het ontstaan van de begraafplaats verteld. Aansluitend stonden we stil bij een aantal persoonlijke verhalen achter de namen op de graven.

Daarna reden we dieper de Ardennen in naar het Bastogne War Museum. Dit museum geeft een goed beeld van het Ardennenoffensief en is enkele jaren geleden compleet vernieuwd.

De tweede dag van de Battlefield Tour stond in het teken van de opmars van de Kampfgruppe Peiper. Wij volgden de route precies zoals zijn eenheid deze had gevolgd, al moesten wij vanwege het feit dat we met de touringcar reisden hier enkele keren kort vanaf wijken.

De eerste stop die we maakten was in Lanzerath. Uitkijkend over het dorp bezochten we de positie waar op 16 december 1944 tijdens de start van het Ardennenoffensief een detachement van het verkennings- en inlichtingenpeloton van het 394e Regiment van de 99e Amerikaanse Infanteriedivisie was gelegen.

Over de route van de Kampfgruppe kwamen we via onder andere Honsfeld uit bij het kruispunt van Baugnez. Deze plaats is bekend geworden vanwege het 'Malmedy Massacre' waarbij Amerikaanse militairen door Duitse troepen werden geŽxecuteerd. We bezochten de plek waar deze slachting plaatsvond en deden ook het nabijgelegen Baugnez 44 Historical Center aan.

Vervolgens reden we verder door in westelijke richting. Via de hoogvlakte bij La Vaulx Richard bereikten we Stavelot. Daar vertelde onze gids over de inname van de brug bij Stavelot. Ook was er aandacht voor de gruwelijkheden begaan door Duitse troepen in Stavelot en de in de buurt gelegen dorpen.

Verderop in La Gleize bespraken we vervolgens het einde van de Kampfgruppe Peiper. Locatie hiervoor was de voorplaats van het Historical Museum December 1944. Dit museum is vooral bekend vanwege de KŲningstiger die al jarenlang voor dit museum 'geparkeerd' staat.

De derde dag van de Battlefield Tour stond in het teken van het beleg van Bastogne. Enkele dagen nadat de Duitse troepen het Ardennenoffensief hadden gestart werd de 101st US Airborne Division naar het noorden gestuurd. Uiteindelijk kwam ze in Bastogne terecht waar ze de Duitse opmars moesten stoppen. Het eerste punt dat we bezochten was Mande-Saint-Etienne, daar waar een deel van de divisie na een lange rit in vrachtwagens werd uitgeladen.

Nadat we Mande-Saint-Etienne hadden achtergelaten gingen we naar Neffe, even ten oosten van Bastogne. Hier bespraken we het eerste treffen tussen de Duitse eenheden die Bastogne vanuit het oosten naderden, en de Amerikaanse pantsereenheden van de 9th en 10nd US Armored Divisions, en het daaropvolgende treffen met de eerste eenheden van de 101st US Airborne Division.

In Noville werd door onze gids verteld over hoe de verdediging in dit deel van de sector werd gevormd. Verschillende Duitse aanvallen werden hier door de Amerikanen tegengehouden. Toen Noville uiteindelijk toch in Duits handen viel werden enkele burgers door de Duitsers opgepakt en geŽxecuteerd. Achter de kerk bezochten we het monument dat ter nagedachtenis aan hen is opgericht.

In het Bois Jacques stonden we stil bij het leven in de schuttersputten. Dit gebied geeft een prima beeld van hoe de gevechten rond Bastogne werden gevoerd. Tussen de naaldbossen hadden de Amerikanen zich hier ingegraven, wachtend op de Duitse aanval. Verderop, bij het station 'Halt Station' stopten we het ook bij het Monument 101st Airborne Division.In de loop van de middag brachten we een bezoek aan de Bastogne Barracks. Op dit kazerneterrein kregen we een rondleiding van ťťn van de gidsen. Onder zijn deskundige leiding bezochten we de originele vertrekken van waaruit Anthony McAuliffe en zijn staf het bevel voerden over de 101st US Airborne Division en overige eenheden tijdens het beleg van Bastogne. Ook bezochten we de hallen waar het museum een unieke collectie voertuigen bewaard en onderhoud. Daarna sloten we de dag af in Bastogne, waar we op een terras de dag nog even met elkaar doornamen.De laatste dag van de Battlefield Tour begonnen we met een bezoek aan de Panther Tank in Houffalize. Hier bespraken we de verste opmars van de Duitse troepen tijdens het Ardennenoffensief. Ook kwam het einde van het Ardennenoffensief aan de orde. Vervolgens brachten we een bezoek aan de Duitse Oorlogsbegraafplaats Recogne waar we de balans opmaakten. Hier liggen een groot aantal Duitse oorlogsslachtoffers van het Ardennenoffensief.

Na het bespreken van de 'Christmas Attack' bij Chateau Rolley stopeten we even buiten Bastogne bij 'Bogges Bunker'. Het is bij deze bunker dat Third US Army onder leiding van Generaal Patton de omsingeling van Bastogne wist te doorbreken. Doordat het beleg van Bastogne nu eindelijk was opgeheven kon de verdediging van de stad worden versterkt.

Ter afsluiting van deze Battlefield Tour brachten we nog een bezoek aan het 101st Airborne Museum Le Mess in Bastogne. Dit museum geeft een goed beeld van de gevechten tijdens het beleg van Bastogne en toont bovendien een fraaie collectie en fantastische diorama's.
Na de terugreis van enkele uren kwamen we in de loop van de middag terug aan in Nederland. Hier namen we afscheid van alle deelnemers waarmee er weer een einde kwam aan een interessante en informatieve meerdaagse Battlefield Tour van STIWOT Reizen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT Reizen, met dank aan: Peter Bijster (fotografie Le Mess)
  • Gepubliceerd op: 04-10-2016 21:31:38