TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Helmond: Een NSB-burgemeester zonder foto

Vandaag hebben we de biografie van Harmen Maas online gezet, de NSB-burgemeester van Helmond tussen 1943 en 1944. Maas werd op 13 september 1943 benoemd tot NSB-burgemeester van Helmond. Krap een jaar later, op 5 augustus 1944 werd hij door de NSB ontslagen. Zijn burgemeesterschap werd gekenmerkt door drank en een affaire met zijn secretaresse.

Voor dit artikel is onder andere onderzoek gedaan in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, het Gelders Archief in Arnhem en in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in het Nationaal Archief in Den Haag. Vele (dag)boeken en interviews werden ook geraadpleegd.

Het enige wat we helaas niet hebben kunnen vinden is een foto. Zowel bij de bovengenoemde archieven, als bij het Museum Helmond, de Gemeente Helmond of de Heemkundekring Helmont is geen enkele foto van deze burgemeester bekend. Uiteraard zijn wij nog altijd op zoek naar een foto van burgemeester Maas. Mocht u deze hebben, ůf meer informatie over deze burgemeester, neem dan contact met ons op.

Gebruikte bron(nen)