TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Tribunaal Helmond

Dit is het oude kantongerechtgebouw in Helmond. Het werd specifiek voor dat doel gebouwd en op 28 december 1906 in gebruik genomen. Op 26 oktober 1945 werd na de Tweede Wereldoorlog de eerste zitting van Tribunaal Helmond gehouden. Het tribunaal had als doel om de na de oorlog opgepakte NSB'ers en andere landverraders te berechten. Officieel was het tribunaar de Vijfde Kamer van het Tribunaal in 't Arrondissement 's-Hertogenbosch.

Het tribunaal werd voorgezeten door ofwel G.W. Bijlsma of L.F. Veugelers. Andere leden van het tribunaal waren de heren Coenen, Hoekx, Van Gotum, Roelofs, Hoefnagels, Strijbosch, Swinkels, Noten en Smits.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Twentse Paradox
Burgemeesters in oorlogstijd
Oorlog en Verzet in de Prinsenstad 1940-1945

51.476136, 5.659752

Helmond: Een NSB-burgemeester zonder foto

feb2020

Helmond: Een NSB-burgemeester zonder foto

Vandaag hebben we de biografie van Harmen Maas online gezet, de NSB-burgemeester van Helmond tussen 1943 en 1944. Maas werd op 13 september 1943 benoemd tot NSB-burgemeester van Helmond. Krap een jaar later, op 5 augustus 1944 werd hij door de NSB ontslagen. Zijn burgemeesterschap werd gekenmerkt door drank en een affaire met zijn secretaresse.

Lees meer