Tribunaal Helmond

Dit is het oude kantongerechtgebouw in Helmond. Het werd specifiek voor dat doel gebouwd en op 28 december 1906 in gebruik genomen. Op 26 oktober 1945 werd na de Tweede Wereldoorlog de eerste zitting van Tribunaal Helmond gehouden. Het tribunaal had als doel om de na de oorlog opgepakte NSB'ers en andere landverraders te berechten. Officieel was het tribunaar de Vijfde Kamer van het Tribunaal in 't Arrondissement 's-Hertogenbosch.

Het tribunaal werd voorgezeten door ofwel G.W. Bijlsma of L.F. Veugelers. Andere leden van het tribunaal waren de heren Coenen, Hoekx, Van Gotum, Roelofs, Hoefnagels, Strijbosch, Swinkels, Noten en Smits.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Oorlog en Verzet in de Prinsenstad 1940-1945
De Twentse Paradox
Onder de Bescherming van de Engel GabriŽl
Burgemeesters in oorlogstijd

19feb

Helmond: Een NSB-burgemeester zonder foto

Vandaag hebben we de biografie van Harmen Maas online gezet, de NSB-burgemeester van Helmond tussen 1943 en 1944. Maas werd op 13 september 1943 benoemd tot NSB-burgemeester van Helmond. Krap een jaar later, op 5 augustus 1944 werd hij door de NSB ontslagen. Zijn burgemeesterschap werd gekenmerkt door drank en een affaire met zijn secretaresse.

Lees meer

18jan

Fout Helmond: Concierge van de Duitse School

De Tweede Wereldoorlog wordt vaak beschreven, zo ook in Helmond. De verzetsmannen, onderduikers, slachtoffers en geallieerde acties komen vaak aan bod. Wat minder vaak voorkomt is het verhaal van de andere kant. De Helmondse bevolking die de verkeerde keuze maakte. Zij die met de Duitsers heulden. Soms een beetje fout, soms heel erg fout. We zullen proberen in deze serie een aantal van deze verhalen te behandelen. Geanonimiseerd, dat wel.

Lees meer