TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gano, Roy Alexander "Red"

Geboortedatum:
3 december 1902 (Pipestone/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
20 januari 1971 (Falls Church/Virginia, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 5. Graf: 49.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Dyson (DD-572), Destroyer Squadron 23 (DesRon 23), U.S. Navy
Toegekend op:
14 januari 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Dyson (DD-509) tijdens een actie tegen Japanse marine eenheden in de Keizerin Augusta Baai bij Bougainville op de Solomoneilanden in de nacht van 1 op 2 november 1943. Terwijl zijn Task Force in gevecht ging met een in vuurkracht sterkere vijand, zette Captain Gano de volle gevechtskracht van zijn schip tegen de vijand in en door zijn inspirerende leiding en vaardige tactiek, hielp hij zijn Task Force bij het tot zinken brengen van 5 Japanse oorlogsschepen, het beschadigen van 4 andere en het op de vlucht jagen van de vijand, daarmee leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan de succesvolle vestiging van een bruggenhoofd op het eiland Bougainville. Met zijn vastberaden, voortdurende vechtlust en dappere plichtsbesef hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Commander South Pacific Area: Serial 00162
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Dyson (DD-572), Destroyer Squadron 23 (DesRon 23), U.S. Navy
Toegekend op:
17 januari 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Dyson (DD-572) toegevoegd aan Destroyer Squadron 23 (DesRon 23) tijdens een treffen met de 6 Japanse oorlogsschepen bij Bougainville op de Britse Solomoneilanden tijdens de slag in de Keizerin Augusta Baai in de nacht van 24 op 25 november 1943. Captain Gano zocht de krachtige vijand op, bond onbevreesd de strijd met hem aan en vocht met vastberaden moed en gedurfde agressie waarbij hij regelmatig zijn eigen veiligheid riskeerde om felle en onophoudelijke aanvallen te lanceren op de Japanse oppervlaktevloot. Door zijn extreme moed en inspirerende leiding haalde hij de onoverwinnelijke strijdgeest naar boven die de dappere officieren en manschappen onder zijn commando in staat stelden een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verpletterende nederlaag die aan de vijand werd toegebracht door het tot zinken brengen van 4 schepen en het zwaar beschadigen van 2 andere. Captain Gano, een deskundig zeeman en tacticus trok de Dyson uit het gevecht terug zonder schade of verliezen en zijn grote plichtsbesef en uitstekend optreden gedurende de actie kwamen overeen met de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, zijn eenheid en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander South Pacific: Serial 00193 - Gold Star in lieu for 2nd award
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Saint Paul (CA-73), U.S. Navy
Toegekend op:
augustus 1953
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend officier van U.S.S. St. Paul (CA-73) en als Task Elements Commander van diverse belangrijke aanvallen zoals geëist door de commandant van Task Force 77 in Korea van november 1951 tot juni 1952.

(Captain Gano is authorized to wear the Combat "V".)"
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
februari 1956
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als Commander Logistic Group tijdens de planning van Operatie Passage to Freedom van 9 augustus tot 19 september 1954.


2e LoM als Gold Star in lieu ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Toegekend op:
11 juni 1964
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en van opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten gedurende de periode van 1 juni 1961 tot 30 juni 1964 als Executive Director for Ocean Transportation en als Commander Military Sea Transportation Service. Vice-admiraal Gano, verantwoordelijk voor de leiding over de complexe logistiek voor het transport over zee van het Ministerie van Defensie, slaagde erin de reactietijd van militaire transporten over zee te verbeteren, hij verruimde het begrip betreffende de aanvullende taken van militaire enn civiele scheepvaart om in noodsituaties een grotere inzetbaarheid te bereiken, stelde beschikbaar en maakte effectief gebruik van scheepvaart over de oceaan om snel en efficiënt te kunnen voldoen aan militaire vereisten tijdens de bevoorrading van Berlijn, tijdens de Cuba crisis en de kritieke perioden in zuidoost Azië. Door zijn briljante leiding, professionele bekwaamheden en onwrikbare plichtsbesef verleende vice-Admiraal Gano waardevolle en opmerkelijke diensten en droeg aanzienlijk bij aan de veiligheid van de Verenigde Staten.

Board Serial 384
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gold Star in lieu
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen