Montgomery, Bernard Law "Monty"

Geboortedatum:
17 november 1887 (Kennington, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
24 maart 1976 (Isington Mill/Hampshire, Groot-BrittanniŽ)
Begraven op:
Graf Bernard Montgomery Binsted
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bernard Law Montgomery, eerste Viscount Montgomery van Alamein KG (Orde van de Kousenband), GCB (Orde van het Bad), DSO (Orde van Voorname Dienst), PC (Privy council) (17 november 1887 in Kennington/London Ė 24 maart 1976 in Isington Mill, Hampshire) was een Britse beroepsofficier. In 1944 werd hij door Churchill benoemd tot veldmaarschalk (Field Marshal).
Als overwinnaar van Erwin Rommels Afrikakorps in de slag van El Alamein ontving Montgomery wereldroem en werd hij de populairste Britse legerleider van de Tweede Wereldoorlog. In het verdere verloop van de oorlog was hij bepalend aan de landing van de geallieerden in NormandiŽ, operatie Market Garden en de bezetting van Nazi-Duitsland.

Vanwege zijn militaire verdiensten werd Montgomery verheven tot de adel, bekleedde hij de post van Britse generaal stafchef en had hij hoge posities binnen de NATO.

Op 3 september 1939 verklaarde het Britse Empire als reactie op de aanval op Polen de oorlog aan het Duitse Rijk. Montgomery, als commandeur van de derde divisie, werd als deel van de British Expeditionary Force (BEF) naar Frankrijk verplaatst om de bondgenoten in het geval van een Duitse invasie te ondersteunen. Na maanden van de Schemeroorlog begon, door de Duitse aanval op 10 mei 1940 de strijdhandelingen in het westen. In het verloop hiervan moesten de geallieerde strijdkrachten zich snel terugtrekken bij de kanaalkust. Door een goede terugtrektactiek lukte het Montgomery zijn divisie zonder grote verliezen te verplaatsen naar Duinkerken van waar zij in het teken van operatie Dynamo naar Groot-BrittanniŽ werd geŽvacueerd. Na de nederlaag van Frankrijk was de Britse regering bang voor een Duitse invasie op de Britse eilanden en organiseerde daarom een verdediging. Montgomery zou de verdediging van Hampshire en Dorset overnemen. Hij presenteerde zich nog eens als een officier die vaak ruzies met zijn bazen had. Vanaf december 1941 was hij voor de verdediging van de graafschappen Kent, Sussex en Surrey verantwoordelijk. Hij gaf dit commando de naam "South-Eastern-Army" om het offensieve karakter te verduidelijken. In deze periode voerde hij de manoeuvre "Excercise Tiger" samen met 100.000 soldaten uit.

Minister-president Winston Churchill benoemde Montgomery op 13 augustus 1942 tot opperbevelshebber van het 8ste leger die zich vanaf Noord-Afrika Erwin Rommel in Egypte moest terugdringen. Dit was een belangrijke opdracht, want het Suezkanaal dat voor het koninkrijk van levensbelang was, werd bedreigd. Montgomery begaf zich naar zijn leger en vormde de eenheden om, omdat hij wilde dat het leger, de mariene en de luchtmacht samen zouden werken. Door regelmatige bezoeken bij de frontsoldaten lukte het "Monty", zoals hij door hen genoemd werd, het moraal te stijgen. Churchill had zijn voorganger Claude Auchinleck afgezet, omdat deze weigerde het langverwachte groot offensief bij el-Alamein goed voor te bereiden. Montgomery werd eerst door generaal Harold Alexander als opperbevelshebber Nahost en door luitenant Generaal William Gott als opperbevelshebber van het achtste leger benoemd. Gott stierf kort hij bij een vliegtuigongeluk waardoor Montgomery tot bevelshebber van dit leger werd. Mongomerys begin van het offensief op 23 oktober Ė de tweede slag van El Alamein Ė was wat betreft de opzet hetzelfde als in Auchinlech toen hij nog als bevelshebber werkte. De Duitse en Italiaanse troepen konden de overmacht van de Commonwealth-troepen niet aan en moesten zich terugtrekken. De Nimbus van de onverslaanbare Rommel was gebroken en het "8th Army" kon de vijandelijke groepen in loop van het jaar tot aan TunesiŽ terugdringen waar de rest van de legers in mei 1943 capituleerden. Door deze overwinning en de slag bij El Alamein in het bijzonder, werd Montgomery tot ťťn van de populairste en meest gevierde oorlogshelden in Groot-BrittanniŽ. Samen met de Amerikaanse troepen die in Algerije landden (Operatie Torch) zette Montgomerys 8th Army in de zomer van 1943 koers naar SiciliŽ (Operation Husky). Onder het oppercommando van de geallieerden van Dwight D. Eisenhower veroverden Montgomery en de Amerikaanse generaal George S. Patton SiciliŽ waarbij de hunkering van beide legerleiders naar een wedstrijd met onnodig grote verliezen. De geallieerde invasie van Zuid-ItaliŽ leidde vervolgens tot het uittreden van ItaliŽ uit het verbond van de Asmogendheden en de afzetting van Mussolini op 25 juli 1943.

Begin januari 1944 werd Montgomery van zijn post als opperbevelshebber van het 8th Army teruggeroepen en weer naar Groot-BrittanniŽ gestuurd waar de voorbereiding van een geallieerde landing in Frankrijk in volle gang waren. Hij was bepalend in de planning van operatie Overlord die de bepalende omwenteling ten gunste van de geallieerden zou brengen. Opperbevelshebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa werd nu Eisenhower, terwijl Montgomery het commando over de Bodentruppen (21st Army Group) kreeg. Tegelijkertijd werd hij door Churchill tot Field Marshal benoemd. De landing in NormandiŽ (6 juni 1944) lukte en na hevige afweergeschut (slag om Caen, de doorbraak bij Avrances en de Zak van Falaise) rukten de geallieerden door naar Parijs dat op 25 augustus bevrijd werd. Montgomery was aansluitend betrokken bij operatie Market Garden (september 1944) dat geen succes bleek en tot hoge verliezen leidde. Verder ontstonden er in toenemende mate verschillen met de Amerikanen, omdat Montgomery na het Ardennenoffensief in een persconferentie de overwinning verklaarde, terwijl de Amerikanen vonden dat hij zijn krachten te lang had teruggehouden. Ondanks alles zetten de geallieerden hun mars naar het Dritte Reich door en bereikten zij in februari/maart 1945 de Rijn en op 23 maart zette Montgomery met zijn legergroep op de rechter oever door (Operation plunder). Daarna trok hij richting het noorden, bezette onder andere Hamburg en verhinderde een invasie van het Rode Leger naar Denemarken. Tijdens de mars door Noord-Duitsland bevrijdden zijn eenheden het concentratiekamp Bergen-Belsen (15 april). Op 4 mei nam Montgomery in zijn hoofdkwartier in in LŁneburg op de Timeloberg in de buurt van Wendisch Evern waar Karl DŲnitz eerder capituleerde. De troepen van Montgomery namen op 23 mei 1945 de leden van de Regering DŲnitz in Flensburg-MŁrwik vast.

Soms kreeg hij kritiek dat hij in zijn plannen star was, zo begon hij meestal pas een slag wanneer hij zeker wist dat hij deze ging winnen en dus van tevoren de afloop al wist. Wanneer hij met superieure krachten kon aanvallen, maakte hij zorgvuldige plannen die op minimale verliezen waren ingericht.

Nadat Duitsland zich overgaf (VE-Day) bleef Montgomery tot het einde van januari 1946 opperbevelshebber van de Britse bezettingstroepen in Duitsland en waar hiermee deel van de geallieerde controleraad. Hij woonde in deze tijd in LŁbbecke en bewoonde daar de Villa August Wilhelm Blase.

Bevorderingen:
september 1908: 2nd Lieutenant;
1 april 1910: Lieutenant;
?: Captain;
12 februari 1915: Brigade Major;
16 juli 1918: temporary Lieutenant-Colonel;
26 juli 1925: Major;
?: Brevet Lieutenant-Colonel;
17 januari 1931: Lieutenant-Colonel;
29 juni 1934: Colonel (seniority 1 januari 1932);
5 augustus 1937: temporary Brigadier;
28 oktober 1938: Major General (seniority 21 mei 1938);
22 juli 1940: acting Lieutenant General;
22 juli 1941; temporary Lieutenant General;
16 oktober 1942: Lieutenant General;
11 november 1942: General;
1 september 1944: Field Marshall.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
The Royal Warwickshire Regiment, British Army
Toegekend op:
1 december 1914
Samenvatting:
"Opvallend heldhaftig leiderschap op 13 oktober toen hij de vijand met de bajonet uit de loopgraven verdreef. Hij raakte ernstig gewond."
Bijzonderheden:
LG 28992/10118.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
The Royal Warwickshire Regiment, British Army
Toegekend op:
7 januari 1919
Croix de Guerre (1914-1918)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Eenheid:
late The Royal Warwickshire Regiment
Toegekend op:
11 juli 1940
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-general (Luitenant-generaal)
Eenheid:
8th Army, British Army
Toegekend op:
11 november 1942
Commander of The Most Honourable Order of the Bath (KCB/DCB)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General (Generaal)
Toegekend op:
10 augustus 1943
Legion of Merit - Chief Commander (LoM - CC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General (Generaal)
Toegekend op:
20 juni 1944
Basilikon Tagma toy Georgioya A - Grand Commander
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
4 oktober 1944
Orden Suvorova 1
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
31 oktober 1944
Order Virtuti Militari Grand Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
14 juni 1945
Grand Cross of The Most Honourable Order of the Bath (GCB)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Eenheid:
21st Army Group, British Army
Toegekend op:
14 juli 1945
Bijzonderheden:
K.B.no.1
Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw (NL.1)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
2 augustus 1945
Elefantordenen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
3 december 1946
Order of the Garter
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 november 1948
Medaille Militaire
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1945
Grand Officier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
25 maart 1949
Grand Cross to the Order of Solomon's seal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Field Marshal (Veldmaarschalk)
Toegekend op:
10 juli 1951
Sanct Olavs Orden Grand Cross
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Wound Stripe

Bronnen

 • Foto: Maxwell.af.mil
 • - Supplement to The London Gazette Issue 35782 published on the 10 November 1942
  - Supplement to The London Gazette Issue 35782 published on the 10 November 1942
  - Supplement to The London Gazette Issue 37119 published on the 8 June 1945
  - Supplement to The London Gazette Issue 37138 published on the 19 June 1945
  - Supplement to The London Gazette Issue 37204 published on the 31 July 1945
  - Supplement to The London Gazette Issue 37807 published on the 3 December 1946
  - National Archives - Kew
  - Onderscheidingen.nl
  - forum.faleristika.info
  - WW II Database
  - Bernard Montgomery Ė Wikipedia
  - Eva Fiolet (vertaling)

Foto

Nieuws

25nov

In de voetsporen van Montgomery

ASTEN - Lang hoeft een groep van zo'n zeventig excursiegangers zaterdagochtend niet te wachten op de eerste anekdote over de Tweede Wereldoorlog. Al voordat de bus is vertrokken voor een rondrit langs plekken in de Peel met een bewogen oorlogsverleden -onderdeel van de lezingencyclus Dodenvallei De Peel- komt gids Piet Snijders al met een interessant gegeven.

Lees meer

Achtergrondartikelen

Thema's