Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Heubel, Willem Johannes "Wim"

Geboortedatum:
7 juni 1910 (Hilversum, Nederland)
Overlijdensdatum:
28 april 1945 (Elst, Nederland)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Vak: CC. Rij: 6. Graf: 146.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heubel was de broer van Florentine Rost van Tonningen-Heubel (de zwarte weduwe). Tijdens de periode dat hij woonachtig was in Hamburg (Duitsland) sloot hij zich aan bij de SA (Sturmabteilung), begin jaren dertig werd hij lid van de NSB. Onder andere met Henk Feldmeijer richtte hij in 1937 de Mussertgarde op, de persoonlijke lijfwachtsgroep voor de leider van de NSB: Anton Mussert.

Vervolgens werd hij lid van de Nederlandsche SS om zich in mei 1940 aan te melden bij de Waffen-SS. Hij nam vanaf juni 1941 tot en met november 1941 als SS-Unterscharführer deel aan de veldtocht tegen de Sovjet-Unie bij het regiment Germania van de Wiking Division. In november 1941 werd hij gepromoveerd tot SS-Untersturmführer, vervolgens tot SS-Obersturmführer gepromoveerd na zijn officiersopleiding aan de SS-Junkerschule Bad-Tölz in 1943.

Aan het einde van de oorlog commandeerde hij in de rang van SS-Hauptsturmführer de 5e compagnie van het 83e Regiment van de 34e SS-Freiwillige Grenadier Division "Landstorm Nederland".

Heubel sneuvelde op 28 april 1945 bij Elst tijdens een gevecht met de Canadezen. Hij ligt begraven op de Duitse Militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Unterscharführer (Sergeant)
Eenheid:
Regiment "Germania", SS-Division (mot.) Wiking, Waffen-SS
Toegekend op:
juni 1942
Uitgereikt door Höherer SS- und Polizeiführer Nordwest Hanns Albin Rauter voor getoonde moed tijdens zijn dienst bij de Waffen-SS.
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Unterscharführer (Sergeant)
Eenheid:
Regiment "Germania", SS-Division (mot.) Wiking, Waffen-SS
Toegekend op:
1942
Infanterie-Sturmabzeichen

Bronnen

  • Foto 1: Jeroen Koppes
  • - Oorlogsbronnen.nl
    - N. K. C. A. in 't Veld, De SS en Nederland (1987)

Foto

Thema's