McCutcheon, Keith Barr

Geboortedatum:
10 augustus 1915 (East Liverpool/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
13 juli 1971 (Bethesda/Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 5. 
Dienstnummer:
5631
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Keith Barr McCutcheon werd op 10 augustus 1915 geboren te East Liverpool, Ohio. Hij volgde zijn schoolopleiding aan de East Liverpool High School en behaalde in 1937 een Bachelor of Science graad aan het Carnegie Institute of Technology. Na het behalen van een eregraad aan de school van het ROTC, verliet hij de U.S. Army Reserves om op 1 juli 1937 als Second Lieutenant tot het U.S. Marine Corps toe te treden. Na zijn basisopleiding werd hij geplaatst bij het Marine Detachement aan boord van de U.S.S. Yorktown.

Nadat hij in 1940 zijn vliegopleiding afrondde werd hij als marinepiloot geplaatst bij een Marine Observation Squadron, waarmee hij diende aan boord van de U.S.S. Ranger, de U.S.S. Wasp en de U.S.S. Yorktown. Hij volgde hierna opleidingen aan de U.S. Naval Postgraduate School en de Massachusetts Institute of Technology, waarbij hij zijn Master in 1944 behaalde.
Als Lieutenant colonel vertrok hij in september 1944 als Operations Officer van de Marine Aircraft Group 24 naar de Pacific, waarbij hij diende te Bougainville, Luzon en Mindanao. Vervolgens diende hij als Operations Officer van Marine Aircraft Groups in Dagupan op Luzon en Zamboanga op Mindanao.

In november 1945 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en werd hij instructeur bij de Aviation Section, Marine Corps Schools, Quantico. Van oktober 1946 tot december 1949 diende hij bij het Bureau of Aeronautics, Navy Department te Washington, D.C.. Hij diende hierna bij de Pilotless Aircraft Division van de Design and Engineering Group en bij diverse experimentele projecten. In 1947 was hij tijdelijk Senior Marine Corps Aide in het Witte Huis. In januari 1950 werd hij overgeplaatst naar Norfolk en volgde tot juni 1950 een opleiding aan het Armed Forces Staff College. Vervolgens werd hij aangesteld als Commanding Officer van Marine Helicopter Squadron One (HMX-One). In juni 1951 werd hij bevorderd tot Colonel.

Tijdens de oorlog in Korea voerde hij het bevel over Marine Helicopter Transport Squadron 161. In oktober 1952 werd hij overgeplaatst naar het Headquarters, United States European Command, in Frankfurt, Germany, waar hij diende als Operations Officer, Assistant Chief, en later als Chief, Operations Branch, J-3 Division. In juni 1954 vervolgde hij zijn loopbaan als Chief, Air Section, Marine Corps Equipment Board in Quantico. In augustus 1957 werd hij Commanding Officer, MAG-26, te New River, North Carolina waarna hij in juni 1959 werd opgeleid bij het National War College in Washington. Na zijn afstuderen werd hij in juli 1960 ingedeeld bij de Headquarters Marine Corps als Assistant Director of Aviation, waarvan hij Director werd in september 1961. In maart 1962 volgde zijn bevordering tot Brigadier general en werd hij Commanding Officer van de 1st Marine Brigade in Hawaii. In januari 1963 werd hij aangesteld als Assistant Chief of Staff for Operations bij de Commander in Chief, Pacific.

Tijdens de oorlog in Vietnam diende McCutcheon als Commanding Officer van de 1st Marine Aircraft Wing en als Deputy Commander, III Marine Amphibious Force.
Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten werd hij Deputy Chief of Staff (Air) bij het Headquarter Marine Corps. In februari 1970 volgde zijn bevordering naar Lieutenant general en keerde hij terug naar Vietnam als Commanding General, III Marine Amphibious Force.
Toen hij in 1971 met pensioen ging was Special Assistant to the Commandant of the Marine Corps. In 1970 was hij al voorgedragen voor zijn vierde ster als Full General. Door zijn ziekte kon hij de daarbij behorende functie Assistant Commandant of the Marine Corps niet meer vervullen.

Op 1 juli 1971 ontving hij zijn bevordering tot General en ging hij met pensioen. Op 13 juli 1971 overleed Keith Barr McCutcheon aan kanker.
Keith Barr McCutcheon ligt begraven op te Arlington National Cemetery in Sectie 5.

Bevorderingen:
1 juli 1937: Second Lieutenant;
juni 1951: Colonel;
maart 1962: Brigadier general;
januari 1966: Major general;
26 februari 1970: Lieutenant general (Presidential Order 5 februari 1970, US Senate Order 24 februari 1970);
1 juli 1971: General.

Loopbaan:
1 juli 1937: Basic School Marine Corps;
?: Marine Detachment U.S.S. Yorktown;
?: Marine Observation Squadron U.S.S. Ranger;
?: Marine Observation Squadron U.S.S. Wasp;
?: Marine Observation Squadron U.S.S. Yorktown;
?: U.S. Naval Postgraduate School;
? - 1944: Massachusetts Institute of Technology;
september 1944: Operations Officer of Marine Aircraft Group 24;
?: Operations Officer of Marine Aircraft Groups;
november 1945: Instructor Aviation Section, Marine Corps Schools, Quantico;
oktober 1946 - december 1949: Bureau of Aeronautics, Navy Department, in Washington, D.C.;
januari 1950 - juni 1950: Armed Forces Staff College;
?: Commanding Officer Marine Helicopter Squadron One (HMX-One);
december 1951: Commanding Officer Marine Helicopter Transport Squadron 161;
oktober 1952 - mei 1954: Headquarters, United States European Command, Frankfurt, Germany;
juni 1954: Chief, Air Section, Marine Corps Equipment Board, Quantico;
augustus 1957 - juni 1959: Commanding Officer, MAG-26, New River, North Carolina;
juni 1959: National War College, Washington;
juli 1960: Assistant Director of Aviation Headquarters Marine Corps;
11 september 1961 - 17 februari 1962: Officer-in-Charge, Aviation, Headquarters Marine Corps;
januari 1963: Assistant Chief of Staff for Operations Commander in Chief, Pacific;
24 mei 1965 - 16 mei 1966: Commanding General 1st Marine Aircraft Wing;
15 juni 1966 - 18 februari 1970: Deputy Chief of Staff (Air), Headquarters Marine Corps;
?: Commanding General, III Marine Amphibious Force;
30 januari 1971 - 11 maart 1971: Assistant Commandant of the Marine Corps (functie door ziekte nooit fysiek uitgevoerd).

Tijdens de oorlog in Korea verkreeg McCutcheon een tweede Legion of Merit en een zevende tot en met tiende Air Medal. Voor zijn werkzaamheden tussen 1963 en 1965 ontving McCutcheon een derde Legion of Merit. Voor verdienste ontving hij tevens het Distinguished Service Medal, waarvan hij een tweede ontving voor zijn verdienste tijdens de Vietnam-oorlog en nog een derde aan het einde van zijn loopbaan. Hij was tevens gerechtigd tot het dragen van de Navy Unit Commendation met drie sterren, de Philippines Presidential Unit Citation, de Korean Presidential Unit citation en ontving verder de Navy Occupation Service Medal met "EUROPE" gesp, de National Defence Service Medal met 1 ster, de Korean Service Medal met drie sterren, de Vietnam Service Medal met vier sterren, de vietnam Gallantry Cross met palm, de Vietnam Armed Forces Honor Medal, de United Nations Korea Medal en de Vietnam Campaign Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
Marine Aircraft Group 24 (MAG-24), U.S. Marine Corps
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie tegen de vijand in de buurt van de vliegbasis Malabang op Mindanao op de Filippijnen in de periode tussen 12 en 17 apri; 1945. Voorafgaand aan de landingen op Mindanao werd er informatie ontvangen die een mogelijke verandering aangaf in de strategische plannen. Lieutenant-Colonel McCutcheon meldde zich om vrijwillig naar de basis Malabang te vliegen waarvan net bericht was ontvangen dat die door een kleine groep guerillas was ingenomen. Hij kwam vijf dagen voor de landing van Amerikaanse troepen op het vliegveld aan. Gedurende de volgende vijf dagen rapporteerde hij vanuit posities binnen bereik van vijandelijke mitrailleurs en mortiervuur en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid over de situatie naar de landingstroepen op zee, gaf de piloten aanwijzingen en leidde de richting van de luchtaanvallen. De nauwkeurige inlichtingen die hij aan de commandant van de gevechtsgroep op zee verzond maakten het formuleren van gewijzigde plannen mogelijk en hadden tot gevolg dat de landingen in de sector Malabang zonder tegenstand verliepen. Het onzelfzuchtige plichtsbesef van Lt.-Col. McCutcheon, zijn minaching voor persoonlijke veiligheid en de uimuntende uitvoering van een gevaarlijke plicht in het zicht van de vijand droegen aanzienlijk bij aan het behaalde succes en strekken hem en zijn organisatie tot grote eer.
Verleend door de U.S. Army.
General Orders No. 69, Headquarters, X Corps.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als Operations Officer of Marine Aircraft Groups Dagupan op Luzon en later, Zamboanga op Mindanao, op het strijdtoneel in de Pacific in de periode van 1 november 1944 tot 26 mei 1945.
Verkregen met "V" voor "Valor".
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Toegekend vanwege buitengewone verdiensten terwijl hij deelnam aan luchtgevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.

Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gouden ster op het lint van de eerste medaille.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Deze medaille is verkregen in de vorm van een derde gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Deze medaille is verkregen in de vorm van een vierde gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Operations Officer of Marine Aircraft Groups, U.S. Marine Corps
Deze medaille is verkregen in de vorm van een zilveren ster, ter aanduiding van de vijfde gouden ster voor de zesde Air Medal en ter vervanging van de vier voorgaande aanvullende gouden sterren, voor op het lint van de eerste Air Medal.
Air Medal (AM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Legion of Merit - US Military
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Verkregen met "BASE" gesp.
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Verkregen met drie campagne sterren.
Asiatic-Pacific Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Verkregen met een campagne ster.
Philippines Liberation Medal

Bronnen

Foto