Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

McCain, John Sidney Jr.

Geboortedatum:
17 januari 1911 (Council Bluffs/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 maart 1981
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Gunnel (SS-253), U.S. Navy
Toegekend op:
2 december 1946
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Gunnel (SS-253) gedurende de 2de oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren van 28 mei tot 3 juli 1943. Door zijn kalmte onder vuur, het knappe omgaan met zijn boot en zijn moed slaagde hij er in een aanzienlijke hoeveelheid vijandelijke scheepsruimte tot zinken te brengen waaronder een destroyer. Zijn optreden kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 40
Silver Star Medal (SSM)
Rang:
Admiral (Luitenant-admiraal)
Eenheid:
Commander in Chief, U.S. Naval Forces Europe, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als opperbevelhebber van de United States Naval Forces in Europa van april 1967 tot juli 1968. Admiraal McCain, verantwoordelijk voor het behoud van een hoge graad van paraatheid van de Amerikaanese Marine in Europa, liep vooruit op de vereisten van Amerika en bereidde met grote professionele vaardigheid zijn commando voor op passende operaties tijdens de crisis in het Midden Oosten met als resultaat de strategische opstelling van oppervlakte- lucht en amfibieeenheden in het oostelijke Midellandse Zeegebied voor de meest doeltreffende inzet bij incidenten. De helderheid, de kracht en de wijsheid van zijn leiding van ondergeschikte officieren tijdens de Arabisch-Israelische oorlog, het incident rond de U.S.S. Liberty en de Cyprus crisis van 1967 zorgden ervoor dat alerte en voorbereide troepen in een toestand van maximale paraatheid direct werden ingezet en daarmee aanzienlijk bijdroegen aan het afnemen van internationale spanningen bij elk van die gelegenheden. Gedurende zijn termijn als bevelhebber nam Admiraal McCain innovatieve en goede maatregelen om de paraatheid van marine eenheden te verhogen. Door zijn inspanningen kreeg de 6th Fleet de leiding en de organisatorische steun om tot een effectieve en parate vredesmacht te komen. Door zijn scherpzinnige en briljante leiding en inspirerend plichtsbesf verleende Admiraal McCain waardevolle en opmerkelijke diensten in Europa tijdens deze penibele periode van crisis en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Legion of Merit - US Military
Voor het succesvol commanderen van de Operation Steel Pike-oefeningen voor de kust van Spanje.

Eerste Gold Star in lieu
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Toegekend op:
september 1967
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika in de periode van juli 1965 tot april 1967 als vice-voorzitter van de Amerikaanse afvaardiging naar de United Nations Military Staff Committee en als Commander Eastern Sea Frontier.


Tweede Gold Star in lieu
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Dentuda (SS-335), U.S. Navy
"Tijdens zijn enige patrouille met de onderzeeŽr Dentuda beschadigde hij een groot vrachtschip en bracht twee patrouillevaartuigen in de Oost-Chinese Zee en de Straat van Taiwan tot zinken."

Met "Combat V"
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
"Zijn ijver in het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe onderzeeŽr tactieken en wapens is uitstekend."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede Navy Letter of Commendation
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "Combat V"
Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 3 service stars
European-African-Middle Eastern Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 3 service stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Met 1 ster
National Defense Service Medal (NDSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)

3 service stars
Vietnam Service Medal (VSM)

Bronnen

Foto