TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Explosie Landmijnen Bastogne

Op de locatie van het hedendaagse Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Petit Séminaire gevestigd. Gedurende het Ardennenoffensief deed het gebouw dienst als Regimental Headquarters van het 501st Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 101st Airborne Division. In de kapel van het gebouw was het Regimental Aid Station en later een Divisional Aid Station ondergebracht.

Op 5 januari 1945 vond op het terrein van het Petit Séminaire tijdens het laden van landmijnen op een vrachtwagen een grote explosie plaats. Hierbij kwamen 12 leden van het Demolition Platoon van het 501st Parachute Infantry Regiment en 1 chauffeur van de Service Company om het leven. Ter herinnering aan deze gebeurtenis werd in 1992 een door André Cenne ontworpen monument ingehuldigd.

Tekst op het monument:

"The Incident
On the morning of 5 January 1945, 13 United States soldiers, Demo. Platoon, HQ. Company, 501st Parachute Inf. Regt., 101st Airborne Division died when a truckload of land mines exploded."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken