TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Short Stirling R9167 OJ-N

Op 2 oktober 1942 crashte de Short Stirling R9167 met call code OJ-N van 149 Squadron RAF neer, na te zijn beschoten door een Duitse nachtjager van l.NJG1. Het toestel stortte neer aan het Bedelaarspad te Kronenberg, Gemeente Horst a/d Maas (L).

Op 7 oktober 2017 is op de plaats van de crash een monument onthult ter ere van en ter nagedachtenis aan de zeven bemanningsleden van dit toestel. Het drie meter hoge Cortenstalen kunstwerk bestaat uit een mantel die een kogel/granaat/bom)huls voorstelt. Wanneer men in deze huls gaat staan, kijkt men uit op de crashlocatie. Het silhouet van de bommenwerper balanceert boven op de kogelhuls. Wanneer men de blik naar boven richt in de huls, kan men de namen van de zeven omgekomen bemanningsleden lezen die in het staal van het silhouet zijn gelaserd. Binnen in de hulswand heeft de kunstenaareen roos geplaatst die hij heeft vervaardigd uit de aluminium restanten van het vliegtuig. Uit deze roos vallen een zevental losse rozenblaadjes naar beneden die de tranen van verdriet uitbeelden om het verlies van deze zeven jonge levens. Het perk waarin het monument is geplaatst is aangelegd in de vorm van een omega teken.

Het ontwerp is van kunstenaar Ruud van der Beele uit Arcen.
Realisatie: Dion Stoop Metaalbouw Sevenum
Organisatie: Werkgroep Oorlogssporen Kronenberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Piet Snellen
  • Foto's: Piet Snellen

51.4047778, 6.0045

Lees meer (1)