TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

V1 Feuerstellung Camping Twente

Er schijnen in het gebied tussen Haaksbergen en Enschede vier V1 startbanen te zijn geweest. De startbanen zijn voltooid, maar nooit in gebruik geweest, omdat de oorlog inmiddels afgelopen was.

Het betreft de volgende locaties:
1- startbaan in het Assinkbos (toen en nu eigendom van de fam. L. van Heek).
2- startbaan te nabij de Helmerhoek
3- startbaan aan de weg naar Enschede, de huidige Enschedesestraat achter boerderij de Ziepe. Deze boerderij is vinden aan de Enschedesestraat 188. Hier zijn nog diverse resten in de grond aanwezig, o.a. de betonbaan en put voor koelwater. De betonbaan begint direct achter de boerderij en gaat een heel stuk het bos in. Het is ook te bereiken via een bospad vanaf de Molenbeltenweg.
4- startbaan nabij gebied de Rutbeek (nu camping Twente).

Ook wel ''Recreatie Centrum Twente'' genoemd. Het is gelegen dicht bij de doorgaande weg van Enschede (8km) naar Haaksbergen (5 km).

Een fundatieblok van de V1-lanceerbaan, met het kenmerkende vierkante gat. Dit stuk fundatie zit in de grindweg bij het toiletgebouw dat direct achter de kantine staat. De lanceerbaan loopt onder de kantine en onder het toiletgebouw; er is over heen gebouwd. Deze V1-baan was een zogenaamde ''uitwijkbaan''. Dat betekende dat hij in relatie stond met de baan aan de Enschedesestraat 188. Ze zijn ongeveer 1,5 km van elkaar gelegen, en zodoende kon met als er iets met Enschedesestraat 188 aan de hand zou zijn: dan kon men de V1's ook vanaf de uitwijkbaan afvuren, met dezelfde instellingen. Er hoefde dus niet gecorrigeerd te worden voor afstand of richting.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel & Laurens Mentink
  • Foto's: Laurens Mentink