TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

V1 Feuerstellung Helmerhoek

In Enschede op het landgoed De Helmer (wijk Helmerhoek) zitten funderingen van een V1 lanceerplatform (Abschussrampe) in de grond; deze is echter nooit operationeel geweest. Het landgoed / de boerderij is gedurende het laatste jaar van de oorlog door de Duitsers geconfisqueerd om deze basis op te bouwen.

De baan is naar het zuidwesten gericht, wat aangeeft dat deze baan bedoeld was voor lancering richting het zuiden van BelgiŽ en Antwerpen.

Er schijnen in het gebied tussen Haaksbergen en Enschede vier V1 startbanen te zijn geweest. Dit zijn:
1- startbaan in het Assinkbos (toen en nu eigendom van de fam. L. van Heek).
2- startbaan te nabij de Helmerhoek
3- startbaan aan de weg naar Enschede, de huidige Enschedesestraat achter boerderij de Ziepe. Deze boerderij is vinden aan de Enschedesestraat 188. Hier zijn nog diverse resten in de grond aanwezig, o.a. de betonbaan en put voor koelwater. De betonbaan begint direct achter de boerderij en gaat een heel stuk het bos in. Het is ook te bereiken via een bospad vanaf de Molenbeltenweg.
4- startbaan nabij gebied de Rutbeek (nu camping Twente).

Deze en enkele andere V1 installaties zijn met beton, voor de fundering, afkomstig van de Wielerbaan in Enschede. Deze wielerbaan bestaat niet meer, alleen de aarde wallen zijn nog zichtbaar in het landschap. De school die er nu staat is genoemd naar "de Wielerbaan" die daar heeft gestaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerard de Boer & Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel (1, 2, 3), Gerard de Boer (4, 5)