TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

V1 Feuerstellung Assinkbos

Er schijnen in het gebied tussen Haaksbergen en Enschede vier V1 startbanen te zijn geweest. De startbanen zijn voltooid, maar nooit in gebruik geweest, omdat de oorlog inmiddels afgelopen was.
Het betreft de volgende locaties:
1- startbaan in het Assinkbos (toen en nu eigendom van de fam. L. van Heek).
2- startbaan te nabij de Helmerhoek
3- startbaan aan de weg naar Enschede, de huidige Enschedesestraat achter boerderij de Ziepe. Deze boerderij is vinden aan de Enschedesestraat 188. Hier zijn nog diverse resten in de grond aanwezig, o.a. de betonbaan en put voor koelwater. De betonbaan begint direct achter de boerderij en gaat een heel stuk het bos in. Het is ook te bereiken via een bospad vanaf de Molenbeltenweg.
4- startbaan nabij gebied de Rutbeek (nu camping Twente).

De resten van de startbaan in het Assinkbos zijn recent teruggevonden, het was een lange tijd niet zeker of deze baan ooit bestaan heeft. In archieven wordt er over gesproken, maar bewijs was tot op heden nooit gevonden. De resten van de Feuerstelling in het Assinkbos bevinden zich op particuliere gronden, dus het is verstandig om toestemming te vragen vooraf voor men de locatie betreedt.

In het Assinkbos zijn funderingen teruggevonden van de lanceerinrichting en een betonweggetje naar een rangeerplaats / opslagplek. De lanceerinrichting is gericht op Antwerpen, en loopt dwars over een wandelpad. Het was bedekt met grond en beplanting en is daarom jarenlang onontdekt gebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel