Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument "Slag Bij Hoogstraten 11 Januari 1814" Minderhout

Voor de Sint-Clemenskerk in Minderhout is op 14 december 2014 een Monument onthuld in herinnering aan de Slag Bij Hoogstraten op 11 januari 1814.

Op 11 januari 1814, een ijskoude winterdag, vonden in de Noorderkempen zware gevechten plaats tussen de troepen van de Franse keizer Napoleon I en een geallieerd legerkorps dat in hoofdzaak bestond uit Pruisen, Britten en Kozakken. Aangezien de coalitietroepen over een breed front vanuit Noord-Brabant kwamen aanzetten, reikte de gevechtszone in feite van Kalmthout tot Turnhout. Hoofddoel van het geallieerde offensief was de vesting Antwerpen. Urenlang werd er op verschillende plaatsen gevochten, o.a. in Wuustwezel, Loenhout en Malle, maar het zwaartepunt lag rond de Franse posities bij Hoogstraten en enkele van onze deelgemeenten (Wortel, Meer en vooral Minderhout). Aan geallieerde kant sneuvelden op die ene dag meer dan 500 mannen, aan Franse kant waren bijna 900 slachtoffers te betreuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1, 2, 3, 4), Wies Huybregts Schapendonk (5)
  • Erfgoed Hoogstraten.