Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Graf Jozef De Clerck Frontdichter Missionaris Wortel

Op het kerkhof van Wortel aan de Sint-Jan Baptistkerk is het merkwaardige graf met Chinese karakters van Jozef "Jef" De Clerck.
Hij is geboren in Wortel op 14 oktober 1894. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is hij net afgestudeerd aan het Klein Seminarie Van Hoogstraten en wilde hij intreden bij de Scheutisten, maar helaas kon dit door de oorlog niet doorgaan. In het najaar van 1914 ging hij met andere kandidaat Scheutisten via Nederland naar Engeland om daar zijn priesteropleiding te beginnen. In juli 1915 wordt hij opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht. In het kamp van Auvours krijgt hij een opleiding voor brancardier. In 1916 gaat hij naar het IJzerfront en wordt ingedeeld bij de Colonne díAmbulance bij de IVde Legerdivisie in de streek van Alveringem en Veurne. Hier leerde hij Cyriel Verschaeve, die onderpastoor was in Alveringem, kennen en die hem stimuleerde om gedichten te schrijven maar zich ook in te zetten in de werking van de studiekringen aan het front. Aan het front schrijft hij ongeveer 200 gedichten die vandaag helemaal vergeten zijn. Na de oorlog zet hij zich in bij de uitbouw van het VOS (Vlaamse Oud-Strijders) in de Noorderkempen. Op 28 september 1920 werd hij tot priester gewijd en na een jaar vertrekt hij als missionaris naar China. Op 11 juli 1929 overlijd hij in zijn missiepost

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen