TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Ryes

De Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Ryes is niet ver landinwaarts vanaf Arromanches waar op 6 juni 1944 de 50e Divisie landde. De eerste graven kwamen hier al twee dagen na de landingen.

De begraafplaats bevat 652 graven van gevallenen uit het Gemenebest. Ook zijn er 335 Duitse graven en een Pools graf.

Frederick J. Jones
In rij VIII.B.1 staat het graf van Private Frederick James Jones, B-cie 2nd South Wales Borderers. Gewond geraakt aan het hoofd op 6 juni 1944 en overleden in het veldhospitaal Bayeux op 9 juni 1944.

Tijdens de gevechten op 6 juni heeft, nadat private Jones gewond is geraakt aan het hoofd, private Bill Evans het hoofd verbonden en hij moest private Jones achterlaten voor de hospikken. Pas op het eind van de jaren 90 heeft Bill Evans ontdekt dat private Jones alsnog aan zijn verwondingen is overleden. Vanaf dat moment, tot aan zijn dood op 23 augustus 2014, heeft Bill Evans elk jaar het graf van Jones bezocht en hier het Welsh volkslied gezongen. Nog jaarlijks bezoeken vrienden en kennissen van Bill Evans het graf van private Jones en plaatsen in naam van Bill Evans hier een kruisje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Commonwealth War Graves Commission & Cornelis Reijntjes
  • Foto's: Jente de Roust (1,2,3,4) & Cornelis Reijntjes (5)