TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Engelandvaarders Katwijk aan Zee

Op het strand naast de Boulevard in Katwijk aan Zee staat een monument voor de Engelandvaarders.
De Engelandvaarders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor hun eigen leven geprobeerd om uit het door de Duitsers bezette gebied te ontsnappen. Ze hadden de bedoeling zich in Engeland of ander geallieerd gebied bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten om actief aan de strijd tegen de vijand, Duitsland, ItaliŽ en Japan, deel te nemen.

Het monument is in juni 2017 onthuld door familieleden van een Engelandvaarder uit de Tweede Wereldoorlog de Diplomaat en Reserveofficier van de Poolse Lanciers Tolo Saryusz Makowski.

Op de Boulevard in Katwijk aan Zee staat een Informatiezuil met informatie over de Atlantikwall en de Engelandvaarders uit de Tweede Wereldoorlog.

De tekst luidt:

Engelandvaarders
Engelandvaarder is een erenaam voor de ruim 2000 mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland wisten te ontsnappen om zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten. Met grote moeite bereikten zij Engeland. Honderden Nederlanders deden een poging maar kwamen nooit in Engeland aan. Velen verloren daarbij het leven. Niemand weet hun precieze aantal

De Atlantikwall
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrees langs de West-Europese kust de Atlantikwall (lengte +/- 6.200 km). Een militaire verdedigingslinie die reikte van de PyreneeŽn in Frankrijk tot de Noordkaap in Noorwegen. Het doel van Nazi-Duitsland was een snelle geallieerde invasie te voorkomen. De Atlantikwall had grote gevolgen voor verschillende kustplaatsen, waaronder ook Katwijk aan Zee.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Dick de Bruijne
  • Foto's: Robert Schreurs (1), Dick de Bruijne (2, 3, 4, 5, 6)